С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май -Ден

...
С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май -Ден
Коментари Харесай

С празнично шествие Стара Загора отбеляза 24 май

С церемониален обред през днешния ден Стара Загора отпразнува 24-ти май -Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Честването стартира на площада пред общината. Точно в 10.00 часа под звуците на националния химн, изпълняван от хора на Държавно опера-Стара Загора, хора при НЧ „ Родина-1860 “ и Общински духов оркестър, кметът на Млада Загора- Боряна Патеркова, ръководителят на Младежки общински съвет- Едислав Кундев и младият омбудсман на Стара Загора- Александър Александров издигнаха националния трикольор и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз. 6-годишната Виктория Костова от Детска градина №2 „ Зорница “, поздрави присъстващите с осъществяване на емблематичното стихотворение „ Аз съм българче “ от Иван Вазов.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан и свещеници от старозагорската епархия отслужиха Празничен водосвет-молебен и благослов. „ Празникът на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност е толкоз уважаван от народа ни, тъй като от епохи е неизменима част от пъстротата на душевността ни. Там, в дълбината на българското сърце, постоянно има огън, който в никакъв случай не угасва, тъй като пламъкът му гори от искрите на вярата, родолюбието и словото…. Със основаването на славянската писменост българската тирада става неподвластна на времето. А в нея се крие изворът, събрал в себе си българската печал и наслада, плачът и слънчевата забава, трепетите и националните ни въжделения, цялото това богатство, което ни прави българи, носещи своите немощи, само че и неповторими в своето кръстоносене “, сподели в словото си владиката.

„ Честит празник на всички преподаватели и дейци на културата. Благодарим Ви за всичко, което вършиме. Бъдете живи и здрави и продължавайте да повдигате духовността на българския народ, тъй като тя е повече от нужна “, поздрави кметът Живко Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и премиите „ Стара Загора “ и „ Млада Загора “ за достижения в науката, изкуството и културата.

Десетокласникът от ППМГ „ Гео Милев “ Мирослав Минчев и абитуриентката Миглена Трайкова от СУ „ Максим Горки “ получиха самостоятелни премия „ Млада Загора “ в направление „ Наука и обучение “ за реализирани призови места в национални олимпиади.

В направление „ Култура и изкуство “ с самостоятелна премия беше почетен Виктор Стоев, възпитаник в 4 клас в СУ „ Васил Левски “ и ученик на Музикална школа при НЧ „ Родина-1860 “, за изявено присъединяване в национални и интернационалните музикални състезания и извоювани високи награди. С груповата премия „ Млада Загора “  в същото направление беше удостоена Вокална студия „ Усмивки “ при НЧ „ Родина- 1860 “, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Малитакова, за реализирани високи оценки в интернационалните и национални конгреси.

Индивидуална премия „ Стара Загора “ в направление „ Наука и обучение “ беше присъдена на доцент доктор. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, за извънреден принос за развиването и просперитета на висшето образователно заведение. С премията посмъртно беше удостоена и  Антония Сукманова, за потвърден професионализъм и принос в учебно-възпитателната активност в СУ „ Максим Горки “.

В същото направление бяха присъдени и две групови награди-  на Шесто ОУ „ Свети Никола “ като духовно средище на култура и новаторски практики в образованието, както и на педагогическия колектив на Второ ОУ „ П.Р.Славейков “- за реализирани високи резултати в учебно- възпитателната и извънкласната активност.С самостоятелната премия в същата категория „ Култура и изкуство “ бяха отличени ръководителят на Библиотека „ Родина “  Слава Драганова като пример за работа в библиотечното дело и българската книжовна просвета и на Лилия Филипова- за огромния ѝ проучвателен принос в изследването, опазването и популяризирането на неповторимото културно-историческо завещание на Стара Загора и района.

С Награда за гражданска героизъм бяха удостоени 59 студентите по медицина в Тракийски университет, които работиха неуморно в коронавирус отделения през миналите месеци. Община Стара Загора връчи Благодарствени адреси и към екипите на Детска градина № 2 " Зорница " и на Детска ясла № 7 " Еделвайс " за проявена съпричастност към работещите в коронавирус отделения.

Поздрав към старозагорци насочи и кметът на Млада Загора Боряна Патеркова. „ 24 май е знак на достолепие, традиция и нематериалност. Вечният химн на светите братя Кирил и Методий ни зове да бъдем дружно “, сподели единадесетокласничката от ГПЧЕ „ Ромен Ролан ”.

Към небето полетяха 180 балона с буквите от българската писменост, във връзка 180 години Светско обучение в Стара Загора. А честването продължи с празнично шествие с представителни групи от старозагорските учебни заведения, блокове на просветителни и културни институции и студенти.  Множеството мина по централния бул. „ Цар Симеон Велики “, с цел да уважи най-духовния български празник.

Празникът на площада пред Общината продължи с концерт, в който взеха присъединяване ДЮА „ Траянци “ при ЦПЛР, ДЮА „ Загорче “ танцова групировка „ Димитров “, Водоснабдителна система „ Усмивки “ при НЧ „ Родина-1860 “, Водоснабдителна система “Розов свят “ ПРИ НЧ „ Св. Климент Охридски -1858 “,Детска танцова школа „ Настроение “ при НЧ „ Настроение 2017 “ Стара Загора и ДЮНХ „ Жарава “ при НЧ „ Родина 1860 “ Стара Загора.

На тържествената гала участваха още: зам.-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева, секретарят на Общината Делян Иванов, регионалният шеф Иван Чолаков, ректорът на Тракийски университет доц.д-р Добри Ярков, общински съветници и граждани
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР