С руска делегация в Истанбул се срещна днес ръководителят на

...
С руска делегация в Истанбул се срещна днес ръководителят на
Коментари Харесай

МААЕ и Русия обсъдиха защитата на АЕЦ Запорожие

С съветска делегация в Истанбул се срещна през днешния ден ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, за да се разиска сигурността на АЕЦ Запорожие, която е под съветски надзор, съобщават от " Ройтерс ", базирайки се на МААЕ.

Консултациите се извършени с съветска делегация, водена от генералния шеф на Росатом Алексей Лихачов. Основната цел на срещата е да се обсъдят оперативните аспекти, свързани с сигурността в атомната електроцентрала в Украйна, както и със незабавното основаване на зона за сигурност, за което Гроси моли от месеци.

Припомняме, този уикенд мощни детонации още веднъж раздрусаха АЕЦ Запорожие, които бяха причина МААЕ да призове за следващ път Русия и Украйна да вкарат зона за сигурност, която да предотврати опцията от нуклеарна злополука.

За обстрела на най-голямата централа в Европа през последните месеци Русия и Украйна се упрекват взаимно. Взривовете принудиха АЕЦ Запорожие да работи с аварийни генератори няколко пъти.

Притесненията за сериозна повреда са нараснали след повтарящите се обстрели на атомната електроцентрала, които са на 500 км от мястото на най-тежката нуклеарна повреда в света, катастрофата в Чернобил през 1986 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР