С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника

...
С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника
Коментари Харесай

Благоевград почита паметта на видния Тодор Александров

С обред по полагане на венци и цветя пред паметника на революционера Тодор Александров, благоевградската общност ще уважи 98 години от кончината на патриота. Церемонията ще се състои на 31 август от 11.00 часа пред бюст- паметника на революционера в градинката пред Съдебната палата  в града.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и водач на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на Вътрешна македонска революционна организация. Войводата демонстрира изключителна смелост по време на Балканската война. Със своите четници той завладява Кукуш и го предава на настъпващите български военни елементи.

Големият родолюбец намира гибелта си на 31 август 1924 година, като към момента не е изяснено изцяло кой е същинският подстрекател за неговото ликвидиране. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза " Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, в случай че ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР