С решение на Столичната община базовата стойност на монолитното строителство

...
С решение на Столичната община базовата стойност на монолитното строителство
Коментари Харесай

Арх. Искра Дандолова: Няма активна жилищна политика у нас

С решение на Столичната община базовата стойност на монолитното строителство ще нарастне от 680 на 1182 лв. за квадратен метър, а на панелното - от 485 на 843 лв.. Това значи, че цените на общинските жилища ще скочат с близо 70%. Тези цени не са променяни от 2013 година.

Общинската жилищна политика не се състои единствено в това да се вдигнат цените , с цел да се оправят финансови загуби или дефицит, разяснява пред БНР доцент Искра Дандолова, проектант и урбанист. Според нея „ на това мирише цялата работа “.
Арх. Дандолова попита какъв брой общини у нас са създали проучване и разбор на жилищния си фонд.

В момента няма дейна жилищна политика у нас . Няма обществени и социологически проучвания и данни, с цел да се види каква е обстановката “, съобщи тя. По думите ѝ се вършат „ дребни бакалски сметки “.

Абдикирането на страната и общините от тази проблематика е извънредно обезпокоително, акцентира тя.

Високият % на лични жилища у нас е в действителност неповторим, означи доцент Дандолова.

 Снимка: Георги Нейков, БНР

В последните години има напор към дребните обитаеми места и устройването на фамилии в жилищни условия отвън огромните обитаеми места, съобщи Искра Дандолова.

Общинският жилищен фонд би трябвало да бъде съхранен . Едно след друго се появяват фамилии и семейства, които имат потребност от поддръжка на общинските управляващи, безапелационна е доцент Дандолова.

Тя открои като проблем неналичието на подобаващи жилищни условия за младите експерти , които при започване на професионалния си път се нуждаят от такива.

Не знам да има такава политика в общините . Имаше преди 90-те години политика на селищните системи, която разпределяше в относително по-нормален тип опциите за прилагане на жилищни услуги. Всичко това се загърби, а това беше една прогресивна политика. Полека-лека се насложиха първични натрупвания на капитала и техните последствия. Достигаме до неприятни резултати сега, повече от 30 години, откогато работим в тази нова конюнктура. Жилищната политика е една от главните, с цел да се задържи популацията , с цел да вървят трудовите процеси у нас. Тя не предстои на никакво съществено отношение! “

„ Заслужава да се направи обстойна проверка на цялостното държание на страната по отношение на жилищната политика , която може да задържи огромна част от популацията, а не то да изтича в страни, в които едва ли са толкоз щастливи тези българи “, счита доцент Искра Дандолова. 

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР