С репетиция по любимата приказка Малката русалка“ на Ханс Кристиан

...
С репетиция по любимата приказка Малката русалка“ на Ханс Кристиан
Коментари Харесай

Деца със специални потребности репетират Малката русалка

С подготовка по обичаната приказка „ Малката нимфа “ на Ханс Кристиан Андерсен стартира подготовката за режисура на деца от Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение, Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, НУМТИИ „ Добрин Петков “ и АМТИИ – Пловдив.

Докосвайки се до магията на изкуството, те ще осъществят зрелище, което ще показват пред аудитория.

Деца и младежи от 4 до 20 години със специфични просветителни потребности ще творят дружно със свои връстници от арт учебните заведения в града.

По време на подготовката за реализация на театралното зрелище децата ще създават костюмите за спектакъла, ще рисуват декорите, ще се учат по какъв начин да вършат артистичен грим, ще влизат в функции на героите от Андерсеновата приказка, която е приспособена от шефа на Ресурсния център доктор Катя Стоилова.

На първата си „ подготовка на маса “ децата се срещнаха с режисьора Димитър Атанасов, който разкри някои секрети за театралното държание пред дребните актьори.

Творчески развой по основаването на постановката тече интензивно и в мобилното ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „ Свети Георги “, където малчугани от Детската клиника приготвят поканите за представлението, което при започване на лятото ще зарадва пловдивчани.

Ръководител на заниманията на децата в клиниката е художникът Ивелина Петрова, която от 2015 година работи като арт терапевт в болничното заведение.

Според нея идеята изкуството да бъде в работа на прочувствената поддръжка на боледуващите деца и техните родители е извънредно значима.

„ През годините клиниката трансформира образа си и средата става по-цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените. До Малкия принц, към този момент ще бъде и Малката нимфа “, споделя Ивелина Петрова, до момента в който децата я прегръщат за привет преди да стартират новото си начинание дружно с връстниците си от Ресурсния център.

Повече от 20 деца не престават да творят картички и рисунки за галерия, в която ще показват своите произведения през май в Градската библиотека в Асеновград.

В същото време в Пловдивското музикално учебно заведение деца репетират музиката за спектакъла. Заедно със свои връстници от Ресурсния център приготвят концерт, който пловдивчани ще могат да видят през май.

„ Да създадем подкрепяща среда на другарство сред децата със СОП и техните връстници от учебните заведения по изкуствата, да предизвикваме усмивки на техните връстници, лекуващи се в Детската клиника в университетската болница “, да си напредък другарска ръка, с цел да разчупим стандартите, поставящи граници е концепцията на самодейността ни „ Заедно творим “, разяснява уредникът Ели Шопова.

В нея се осъществят четири работилници с присъединяване на повече от 100 деца и младежи от Ресурсния център и пловдивските арт учебни заведения, обединени от обичаната приказка „ Малката нимфа “.

Тя се реализира от Национално съдружие партньорство и единение, Община Пловдив, НУМТИ „ Добрин Петков ”, Национална гимназия за театрални и екранни изкуства, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „ Свети Георги “ и се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ и стратегия „ Социално ангажирани изкуства/Работа с общности и групи в неравностойно състояние “. „ Инициативата е прелестна опция младите артисти да основат нови другарства, да покачат самочувствието си, да изразят себе си посредством музика, тирада, танц, жест – всичко това, което е театърът ”, разяснява шефът на РЦПППО – Пловдив доктор Катя Стоилова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР