С процедурни трикове Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще

...
С процедурни трикове Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще
Коментари Харесай

Пробутват Стефан Милев за временен шеф на Софийски градски съд?

С процедурни трикове Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет ще се опита да избере Стефан Милев за краткотраен ръководител на Софийския градски съд. До тази обстановка се стигна, откакто Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли да поддържа гласуването от 5 октомври в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Тогава бяха обсъждани две оферти - посочената от общото заседание на Софийски градски съд Десислава Попколева и предлагането на ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева - Стефан Милев. Попколева получи седем гласа "за ", Милев – четири.

След гласуването Висш съдебен съвет разгласи, че нито един от двамата претенденти не е получил квалифицирано болшинство, с цел да бъде определен за краткотраен началник на Софийски градски съд.

Това решение незабавно провокира сериозни мнения в юридическата общественост.

По закон с квалифицирано болшинство се избира единствено непрекъснат ръководител на съда, а не изпълняващ функционалностите ръководител на съда. Във всички останали случаи се предлага практиката на нормално болшинство. Това е духът на закона и това се прави, с цел да не се нарушава ритъма на работата на съда. Законодателят ясно е планувал и е записал условието за квалифицирано болшинство за избор на непрекъснат титуляр. При всички останали случаи се ползва нормално болшинство. Има редица решения на Върховния административен съд (ВАС) по въпроса в поддръжка на практиката с нормално болшинство да се избират краткотрайни ръководители на съдилища, напомнят адвокати.

При получените седем гласа за Десислава Попколева против едвам четири гласа за Милев трябваше да бъде определена Попколева. По всичко наподобява, че

Висш съдебен съвет не желае да легитимира избора на Попколева поради Милев.

Софийски градски съд стои без оперативно управление от 2 октомври, когато влезе в действие оставката на досегашния началник Калоян Топалов. Миналият състав на правосъдния съвет гласоподава напускането на Топалов от поста и правосъдната система въобще на 26 септември. Тогава обаче не предприе нищо за процедурата по желание на краткотраен началник. Бързи дейности нямаше и от новия състав на Висш съдебен съвет, който в две съвещания не разиска въпроса.

От своя страна ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС)

Лозан Панов в опит да избегне блокажа в гласуването е предложил Красимир Машев .

Проблемът е, че Панов е вносител и на кандидатурата на Десислава Попколева. По тази причина Съдийската гилдия във Висш съдебен съвет ще отхвърли номинацията Красимир Машев с претекста, че всеки член може да прави единствено една номинация.

Ако не му се брои прокурорски стаж, то Стефан Милев има едвам една година и няколко месеца съдийски стаж. Минус на неговата кандидатура е, че той не е бил в последните месеци в градския съд, а престоят му като краткотраен началник на районния съд не беше оценен и какви са достиженията му там не са доста известни.

Софийски градски съд е най-големият и най-важният в страната. Той гледа и най-вече каузи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР