С промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация

...
С промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация
Коментари Харесай

Парламентът реши: В криза общинските съветници може да гласуват дистанционно

С смяна в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), гласувана на първо четене през днешния ден, се позволява на общинските препоръки да организират съвещания от разстояние. Условието е да се обезпечи директно и виртуално присъединяване на съветниците при съблюдаване условията за кворум и персонално гласоподаване.
От много години насам не съществува законова опция за взимане на решения отвън заседателната зала . В случаите, когато са взимани решения с подписка (неприсъствено), те са или би следвало да са оповестени за незаконосъбразни от съответния регионален шеф.
Допреди към 10 години съветниците гласоподаваха както притъствено, по този начин и с подписка. Нерядко представители на опозицията в дадена община недоволстваха, че решения се взимат „ на мрачно “, „ на коляно “, само че тогава страната ни не бе член на Европейския съюз, а публичността и прозрачността не бяха управнически полезности. 
С новата смяна се дава, съгласно вносителите, опция и на общински съветници, сложени под карантина, да вземат присъединяване в съвещанията.
„ С въвеждането на отдалечена форма се подсигурява опцията груповият орган за локално самоуправление да работи, макар наложени ограничения за ограничение на придвижването и събирането на доста хора на едно място. С отдалечената форма на съвещание се дава отговор на опциите в нашето съвремие да се работи и поддържа връзка пълноценно и от разстояние, и на устрема на общините да вкарат новаторски метод при взимане на решенията “, сочат в документите вносителите – Александър Ненков и група депутати от ГЕРБ.
Според тях е належащо да се даде еластичност на общинските препоръки да заседават онлайн освен в категорично посочените – оповестено военно или друго изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура в съответната община, защото не може да се изброят изчерпателно обстановките на извънредност или нужда от съвещания от разстояние.
Природни или различен тип бедствия също биха могли да породят нуждата от провеждането на отдалечено съвещание. Така, съгласно тях, ще се даде опция на груповия орган да заседава без да е належащо да се събират всички членове в дадена постройка.
С друга смяна в ЗМСМА, импортирана от Искрен Веселинов – народен представител от Вътрешна македонска революционна организация и група народни представители, се облекчава обстановката „ спор на ползи “ при съветници, които преди да бъдат определени, са имали подписан контракт със съответната община. Те трябваше или да прекратят договорите си, или да се откажат от компаниите си.
Недоволството против това законово несъвършенство имаше от НСОРБ и Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България.
След изборите забележителна част от общинските съветници попадат в кръга на лицата, лимитирани от новите разпореждания, защото имат подписани дълготрайни контракти с общината отпреди рестриктивните мерки и когато не са имали качеството на общински съветници.
Те са сложени в обстановка да закрият компаниите си на едноличен търговец, да престанат да бъдат съдружници или акционери, да бъдат освободени от управителните и контролните органи на съответните сдружения, или да прекратят договорите си с общината, с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия.
В противоположен случай пълномощията им на общински съветници ще бъдат прекъснати . Някои от договорите обаче са осъществени и не могат да бъдат развалени без обилни имуществени и вещно-правни последствия - сочат в причините си вносителите.
Най-фрапиращи са случаите на контракти на лекари и зъболекари с общините за наем на пространства в някогашните поликлиники или здравни служби, подписани при изискванията на Закона за лечебните заведения. Тоест, единият закон им е основал преференциални условия, а другият ги лимитира и лишава от тях. За да спазят закона, те би трябвало да прекратят тези контракти и да си открият частни кабинети в други пространства.
Така настоящият текст в член 24 алинея 5, т.3 – „ Общинският консултант не може да е едноличен търговец, съучастник, акционер, член на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с общината, в която е общински консултант, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия “, се заменя с текста: „ Общинският консултант не може да прави действия, които водят до нарушение на възбрана или ограничаване по глава осма, раздел ІІ от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество “.
Другата смяна е, че за съветниците и ръководителя на локалния парламент не е налице частен интерес при присъединяване в подготовката, разискването и приемането на бюджета на общината и възнаграждението на кметовете, на ръководителя на Общински съвет и на общинските съветници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР