С промени в Наказателния кодекс (НК) се разширява обхватът на

...
С промени в Наказателния кодекс (НК) се разширява обхватът на
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието иска разширяване кръгът на лицата, преследвани за корупционни престъпления

С промени в Наказателния кодекс (НК) се уголемява обсегът на понятието за,,длъжностно лице‘‘. Качеството,,длъжностно лице‘‘ ще бъде категорично прието и на заемащите работа в общинските администрации, на хората, изпълняващи управителна работа или работа при обединяване от търговци или друга обществена функционалност.

Проектът за промени на Наказателния кодекс, който Министерството на правораздаването разгласява през днешния ден за публично разискване, планува тази категория лица да бъдат включени в понятието „ длъжностно лице " в член 93 от Наказателен кодекс, като по този метод се уголемява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за така наречен,,корупционни престъпления‘‘.

Целта е уеднаквяване на режима на така наречен „ корупционни закононарушения ", тъй че наказателноправните правила да се ползват симетрично за длъжностни лица от обществения бранш и за длъжностни лица от частния бранш. Предвидените промени са и в отговор на рекомендациите от Независимия разбор на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и разбора на нейната самостоятелност, направен през тази година.

„ Съществуващите все още наказателни механизми за ограничение на проявните форми на корупция в частния бранш се нуждаят от извънредно съществено и задълбочено преосмисляне, най-много в светлината на настоящата процедура на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища досежно субекта на закононарушенията по Глава VIII, раздел II от Особената част на Наказателен кодекс, а точно, че това е единствено лице, заето в държавен орган или социална организация или изпълняващо обществена функционалност ", написа в претекстовете на законопроекта.

За длъжностните лица, които нарушават или не извършват отговорностите си или превишат правата си и от това произлизат обилни нездравословни последствия за физически, юридически лица или обединявания, се предлага нов състав на закононарушение. Наказанието е до 3 година затвор и отнемане от права.

За първи път се инкриминира търговията с въздействие при реализиране на комерсиална активност. Това действие се характеризира с висока степен на социална заплаха, само че сега не попада в обсега на наказателния закон. Законопроектът планува наказване до 5 година отнемане от независимост и санкция за търговци, ръководители и чиновници в юридически лица и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице.

От наказателна отговорност се освобождават лицата, които са предложили, дали обещание или дали неследващ се подарък или полза на разположение, в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на властта.

За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен,,стопански подкуп‘‘ по член 225б от Наказателен кодекс отпада условието облагата да е единствено имотна. Размерът на наказването за икономически рушвет се усилва от до 2 година и санкция от 100 до 300 лева на до 5 година и санкция от 500 до 2 хиляди лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР