С проект на нова наредба Министерството на регионалното развитие и

...
С проект на нова наредба Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

С нова наредба МРРБ преразглежда реда на организацията на движение по пътищата

С план на нова разпоредба Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) преразглежда реда на организацията на придвижването по пътищата за публично прилагане. Това ще способства за повишение на сигурността и сигурността на всички участници в придвижването. Проектът на Наредба за образуване на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане, е оповестен наново за публични съвещания на и на. Предвижда се тя да размени в този момент настоящата Наредба № 1 от 2001 година за образуване на придвижването по пътищата заради огромния брой основни промени и допълнения.

В новата разпоредба са отстранени позволени пропуски, свързани с обсега и наличието на типовете проекти и планове за организация на придвижването, реда за възлагане, разработване и приемане на проектите и плановете за организация на придвижването, както и с обсега на характерна изходна информация, която възложителят следва да даде за планиране на проектите и плановете. Ще се отстранят и несъответствия с разпореждания на наредбите за планиране на пътища и за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

В плана на нормативния документ са избрани редът и изискванията за образуване на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане. Подробно са написани правила за подготовка, одобрение, координиране и използване на проектите и плановете за образуване на придвижването по пътищата от органите по реда на Закона за устройство на територията, както и на Министерство на вътрешните работи, според техните пълномощия. Определени са критерии и период за актуализация на проектите и плановете, направени в сходство с условията на наредбата. Конкретизирани са типовете планове за организация на придвижването, като общоприет проект за организация на придвижването, който се планува да се актуализира в 5-годишен период, план за организация и сигурност на придвижването в обитаемоте места и план за организация и сигурност на придвижването отвън обитаемоте места.

С проектите за организация на придвижването наредбата обезпечава оптимални благоприятни условия за развиване на другите типове напредване в обитаемото място при съблюдаване на следните цели: пешеходци, пасажери, ползващи публичен превоз, велосипедисти, леки коли, товарни коли. Изследват се главните закономерности на транспортните и пътнически потоци, методът на регулирането на придвижването и се дефинират конфликтните точки, за отстраняването им. Реализирането на проектите води до усъвършенстване на уличния трафик, понижаване на задръжките на колите в кръстовищата и на нездравословните излъчвания.

Наредбата регламентира и посочност и преимущества на придвижването в генералните проекти за организация на придвижване. Посочността и преимуществата на придвижването ще се дефинират съгласно класификацията на уличната мрежа и трасетата на постоянните линии за публичен транспорт на пасажери при вземане предвид със съществуващото и предстоящо в околните 10 години транспортно натоварване на уличната мрежа.

С генералния проект за организация на придвижването са регламентирани и рестриктивните мерки в режима на престой и паркиране, които водят до понижаване на споровете, увеличение на пропускателната дарба на улиците и сигурността на придвижване, без да се затрудняват достъпът и обслужването на публично значими територии и обекти.

В генералния проект за организация на придвижването са включени разпореждания, касаещи товарното придвижване и забрани за придвижването на избрани типове пътни транспортни средства. Решават се и съществени задания, свързани с метода за организация на пешеходното и велосипедно придвижване и паркиране и сигнализация на трасетата.

В рамките на генералния проект за организация на придвижването се регламентира и ограничение на скоростта в случаите на неотстраними усложнения във връзка с геометричните детайли на улиците, оборудванията и тяхното положение, при прекосяване около детски заведения, учебни заведения, лечебни заведения и други, в това число и когато са обезопасени с защитни ограждения, в жилищни зони, комплекси, наоколо до пешеходни зони, за цели зони, планувани за взаимно потребление от другите участници в придвижването и при положение на сектори с централизация на пътнотранспортни катастрофи.

С плана на разпоредба в генералния проект за организация на придвижването са планувани ограничения за рационализиране на системата за контролиране на придвижването, разкриване на минусите в благоустройствената изграденост и набелязване на строителни ограничения, свързани с възстановяване на техническите детайли на уличната мрежа, за реконструкции на кръстовища и улични сектори, за създаване на нови светофарни уредби, паркинги, пешеходни пространства и други

В плановете за организация и сигурност на придвижването попадат всички нови и съществуващи улици, кръстовища, възли, прилежащите към тях транспортни уреди (тунели, мостове, надлези, подлези, пасарелки и др.), паркинги, както и велосипедната инфраструктура.

Основна цел на новата разпоредба е основаване на нормативна уредба за ефикасна организация на придвижването посредством: регламентиране на обсег и наличие, в това число задание и изходна информация, координиране, одобрение и използване на проектите и плановете за организация на придвижването, критерии и периоди за тяхната актуализация. Чрез нея ще се вкарат ясни и точни разпореждания, свързани с проектите и плановете за образуване на придвижването по пътната инфраструктура във и отвън обитаемоте места и синхронизиране на нормативните актове със свързаната нормативна уредба.

С наредбата ще се подкрепи работата на проектанти, консултанти и възложители с процедури и условия за информация и цялост на плановата документи при създаване на проекти и планове за организация на придвижването, разбор на проектите и актуализацията им и предприемане на ограничения за възстановяване на съществуващата организация на придвижването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР