С приключването на 2021 г. в историята остава най-важното число

...
С приключването на 2021 г. в историята остава най-важното число
Коментари Харесай

Банките изпращат в историята "най-важното число в света"

С приключването на 2021 година в историята остава " най-важното число в света ". Това за банките и техните клиенти в продължение на повече от 40 години беше LIBOR.

Абревиатурата стои значи London Inter-Bank Offered Rate или Лондонската междубанкова рента на предложение, към която в миналото бяха обвързани заеми за над 300 трилиона $.

Какво в действителност е LIBOR?

Това е лихвата, по която огромните интернационалните банки обезпечават финансиране една на друга. Често тя стои в дъното голяма част от от договорите за заеми вариращи от кредитни карти, през ипотечни до такива отпуснати за бизнеса.

В тези договори е записано, че лихвата, която крайният клиент би трябвало да заплати е LIBOR + надбавка.

Така, в случай че настоящата стойност на знака е 1%, а надбавката 5%, то общата рента доближава 6%. Тъй като LIBOR се трансформира всеки ден то това се случва и с крайните клиенти въпреки и с не напълно съшия интензитет.

Поради тази причина решенията на банките участващи във образуването на знака оказва въздействие върху живота на елементарния човек и предприемач, тъй като от тези решения се дефинира и каква част от парите, с които разполагат отиват за заплащания на лихви.

Как се образува LIBOR?

За да се образува рента по LIBOR за дадена валута и период на заема, всеки ден се организира допитване до банките с въпроса " Колко смятате, че ще ви коства през днешния ден, да заемете средства от другите банки на междубанковия пазар? ".

Т.е котировката се дефинира напълно на база изследване в което банките споделят, на каква цена чакат да се финансират, а не на действителните стойности, на действителните стойности, на които това се случва.

С цел да се избегнат спекулации при определянето на показателя се отстраняват най-високите и най-ниските котировки и се дава осреднена стойност. Всичко това без контролиране от страна на централните банки, които би трябвало да имат водеща роля.

Защо пенсионират LIBOR и абсурдът коствал на банките над 9 милиарда $?

В идеалния случай банките участващи в допитването за образуването на лихвите (в разнообразни валути и с друг матуритет) би трябвало да отразяват действителните си упования.

В интервала 2008-2012 година съвпаднал с финансовата рецесия и Великата криза редица разкрития бяха направени за това, че в действителност LIBOR е " лихвата, по която банките не заемат една на друга ".

Това определение даде шефът на Bank of England (централната банка на Великобритания) през 2008 година отбелязвайки, че на LIBOR не може да се разчита като справедлив знак.

Причината за това, е следствие на Wall Street Journal от същата тази 2008 година, в което се показва, че доста банки участващи във образуването на LIBOR, в действителност са заявили надалеч по-ниски лихви от тези на които действително са се финансирали.

По този метод финансовите институции са маскирали влошаващото им се положение в на навечерието на рецесията и от там заблуждаването на редица вложители.

След абсурда

Като резултат законодателните и регулаторни органи в развитите стопански системи започнаха дейности, с които да лимитират в бъдеще опцията това да се повтори. Основният извод, който се направи, е че не може да се оставя на банките без никакъв контрол дефинират лихви, към които са обвързани заеми аз над 300 трилиона $.

През 2012 година във Англия се одобри закон съгласно, който ръководството на процеса по образуването на LIBOR се поема от новооснован държавен регулаторен орган.

В Европейския съюз 2016 се одобри правилник в същата посока.

Какво заменя LIBOR?

За активи деноминирани в евро това е ESTR показателят, който заменят.нар европейски LIBOR EONIA, който отразява цената на която банките се финансират по-т. нар. овърнайт или еднодневни заеми.

За заеми с по-голям матуритет се употребява EURIBOR, който също отразява измененията в европейския правилник от 2016 година и се контролира от ЕЦБ.

В Съединени американски щати новият показател е SOFR, който регистрира цената на заемните средства обезпечени с държавни дългови скъпи бумаги на американското държавно управление, като той се следи от подразделението на Федералния запас в Ню Йорк.

И двата нови показателя се ползват за нови заеми от 2018 година и ще продължат да работят и за напред.

До 2023 година по някои от отпуснатите към този момент заеми LIBOR да остане референтна стойност, само че заради регулаторното наблюдаване няма по какъв начин с лихвите да се вършат спекулации

Какво значи това за заемите в България?

У нас множеството клиенти, които са имали заеми обвързани с LIBOR (у нас посредством показателя СОФИБОР) започнаха да получават SMS за смяната на изискванията по договорите им. Това стартира на 1 юни 2018 година

В Народното събрание даже бяха признати и текстове в Закона за кредитните институции, които подсигуряваха, че смяната при пресмятането на референтния лихвен % не би трябвало да докара до повишаване на заемите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР