С приближаването на есента времето застудява, прекарваме повече време в

...
С приближаването на есента времето застудява, прекарваме повече време в
Коментари Харесай

Вирусите атакуват със старта на учебната година! Водещ специалист съветва как да се предпазим

С приближаването на есента времето става студено, прекарваме повече време в закрити пространства, децата потеглят на учебно заведение и детска градина. Това основава условия за разпространяване на вируси. Последната информация в Министерството на здравеопазването ( 28 август до 3 септември) демонстрира леко покачване на вирусните болести. През това време са регистрирани общо 1957 случая на остри заразни болести против 1825 за миналата седмица. От тях 1131 са случаите на грип и остри респираторни болести против 1061 за миналата седмица, написа " Труд ".

Вирусите, които ни нападат през есента, съществуват целогодишно, само че с измененията на времето се основават удобни условия за тяхното разпространяване. " Когато хората се събират по-често на закрито, обменят аерозолите, които се отделят при дишане, кихане или кашляне, също така захлаждането прави лигавицата по- сензитивна и податлива”, изясни доцент Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в Инфекциозна болница – София и началник на катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в София.

И това е забавно: Есенната меланхолия ни докарва нараснал вкус - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

Най-честите вирусни инфекции, които ни нападат през есента, се популяризират по въздушно-капков път като риновируси, реовируси, аденовируси, парагрипни вируси и други респираторно – синцитиални и други вируси. Децата са по-уязвими и податливи на вирусни инфекции, тъй като не са се сблъсквали с тях. “Когато човек се сблъсква с всеки един от тези многочислени типове вируси, основава имунитет и в никакъв случай повече не се разболява от същия този вид, възрастните имат доста по-богата имунологична памет и в забележителна степен са предпазени от тях”, споделя доцент Мангъров. С тръгването на децата на учебно заведение и детска градина се основава фактор за повсеместното разпространяване на вирусите. “В един клас има към 20 деца, а зад всяко едно стоят неговите родители и родственици, по тази причина при започване на годината нормално настава увеличение на броя на заболелите”, разяснява доцент Мангъров.

Критерият, по който родителите могат да познаят, че детето им е болно и би трябвало да си остане у дома, е дали има температура. Температура от 37,1 градуса е тъкмо толкоз информативнa, колкото 39,9 и демонстрира, че детето е болно. Вирусните болести са самоограничаващи се и минават непринудено. Важно е да се основат нужните условия организмът да се оправи с тях. Около една седмица, най-много 10 дни, е интервалът, в който човек би трябвало да стои у дома, с цел да премине болестта.

“Високата температура не трябва да се смъква непременно, тъй като посредством нея от една страна организмът задейства отбраните си- левкоцити, ензими, антитела, въпреки това – основава неподходящи условия за това, което го е нападнало. Поради тази причина доста постоянно свалянето на температурата не оказва помощ, а пречи на естественото излекуване”, разяснява доцент Мангъров.

Не бива да се лекуваме в самото начало с антибиотици. Бактериалните затруднения на вирусните инфекции като гнойна ангина, инфектиране на ухото или пневмония настъпват не на втория или третия ден, а към края на инфекцията, в седмия или осмия ден от нея. “Шансът да се получи бактериална зараза е към 10 – 20 %, в 80 % от случаите тези болести минават непринудено. Антибиотично лекуване се постанова единствено при сложена диагноза”, споделя доцент Мангъров.

Грешка е при вирусна зараза родителите да насилват децата си да се хранят, в случай че нямат вкус. “Когато децата са заболели, те не желаят да се хранят, което хвърля родителите, изключително майките в смут, като поставят всички старания да тъпчат детето. Когато един човек е болен, обикновено е да не желае да се храни, да му е неприятно, само че е значимо да приема течности, с цел да не се обезводни”. За да сме сигурни, че детето се е излекувало изцяло, би трябвало най-малко 48 часа да е било без никаква температура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР