С пресконференция и церемония в Гранд хотел София бе даден

...
С пресконференция и церемония в Гранд хотел София бе даден
Коментари Харесай

Дадоха официален старт на инициативата „София – световна столица на спорта“

С конференция и гала в Гранд хотел София бе даден формален старт на самодейността „ София – международна столица на спорта “ през 2024 година, съобщи кореспондент на БГНЕС. Представители на 10 страни плюс част от шефовете европейския всеобщ спорт бяха осведомени през днешния ден с Програмата и целите на София като „ международна столица на спорта през 2024 година “. На събитието в гранд хотел София участваха Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Джан-Франческо Лупатели - президент и създател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE, Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, Зарица Динкова – министър на туризма, Лилия Иванова – основен секретар на Министерството на младежта и спорта, Анна Петракиева - шеф на Природен парк „ Витоша “, проф. Лозан Митев – ръководител на УС на Национална спорта академия „ Васил Левски “, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „ София – европейска столица на спорта “, общински съветници, представители на ангажирани в Организационния комитет министерства и институции, лицата на „ София – европейска столица на спорта “ през годините, именити български първенци и медалисти, общественици и представители на подкрепящи самодейността клубове, общности и организации. Сред по-популярните спортисти подкрепили самодейността бяха Стойка Кръстева, Евгения Раданова, Йоана Илиева, Ренета Камберова, Невяна Владинова, Александра Фейгин, Жасмина Свиленова, Олга Храмова и други


„ Благодаря ви, госпожо кмет. Радвам се, че с нас има представители на министерството на спорта. Искам да благодаря на цялото семейство на ACES Europe, на господин Андрей Ковачев. На всички градове, които са членове на нашето огромно семейство, нашата организация. Много се веселя, защото имаме представители на разнообразни градове. София ще бъде международна столица на спорта следващата година, а Генуа – знаете, че съм италианец, ще бъде европейска столица на спорта през 2024. Поздрави от принца на Монако Грималди, защото Монако ще бъде международна столица на спорта през 2025 година. Нашата мощ се крие в приемствеността. През последните 24 години сме залагали на взаимните старания за всички тези прелестни начинания. Още един път, желая да изкажа своята наслада, че госпожа Фандъкова одобри да бъде почетен ръководител на ACES Europe в идващите пет години. Тук имаме представители на 10 разнообразни града – моят зов към вас е да бъдете оптимално обединени. Искам да благодаря и на всички наши сътрудници, които спомагаха за самодейността „ София – европейска столица на спорта “ през 2018, в частност на Анатоли Илиев. Благодаря на София, благодаря на България, да живее Европа! “, сподели Лупатели.

„ Инвестирането на средства в спортна инфраструктура оказва помощ за средствата за здравни потребности и предварителна защита от други отрицателни последствия, в случай че младите генерации не се занимават със спорт, а с нещо друго. Спортът е извънредно значима тематика, която би трябвало да се развива от европейските райони. Много съм признателен на локалната власт, че работим толкоз близко с нея от над 10 години, за това да убеждаваме локалната власт, само че в съдействие и с държавното управление, че вложенията в спортна инфраструктура са доста значими. Развързването на кесията се изплаща неведнъж и способства освен за здравето, освен за престижа на България като част от Европейски Съюз, само че и за моралното израстване на младите генерации на Европа. Надявам се доста да има последователност и поредност. По тази тематика не би трябвало да има никакви подозрения, че би трябвало да работим дружно за повече спортни благоприятни условия за нашата столица и освен. Над 10 български града получиха тези призове и вложиха също доста в спортна инфраструктура и в привличането на хора от разнообразни възрасти и сфери в спортни събития и интензивности “, бяха думите на Ковачев.

„ Изказвам откровената признателност на госпожа Фандъкова от името на ректора на НСА проф. Николай Изов. От негово име желая да заявявам, че НСА съставлява една постоянна и надеждна опора, институция, която ще продължава да реализира своята идея за осъществяване на нашата национална философия за обществена взаимност и институционална взаимност в името на младежта на нашето родно място. Благодаря на всички, които ни дадоха вдъхновението. Ние одобряваме всички начинания с нашите немалки благоприятни условия да обезпечим една почтена международна столица в лицето на София през 2024 година “, показа проф. Лозан Митев.


Гост на събитието бе и някогашната ни състезателка по шорттрек Евгения Раданова. „ Искам да благодаря като човек и състезател, който дълги години е представял България, че се борихте нашият град София идващото потомство деца да имат доста положителни шансове да се развиват. Аз се смятам за състезател от Прехода. Благодаря ви, че давате късмет за развиване на всеобщия спорт в София. Знам какъв брой е мъчно, взела участие съм в някои къси борби. Чести почитания, че имате тези сили, че не ни оставяте, федерации и клубове. Масовият спорт е основата на елитния спорт, само че освен това – всеки един лев вложен в спорта, в действителност е икономисване от българското опазване на здравето. Винаги ще бъда до вас, поисквам триумф и здраве на всички нас “.

Една от най-силните ни фехтовачки Йоана Илиева съобщи следното: „ Изключително съм признателна г-жо Фандъкова, че мога да гостувам през днешния ден. Присъствах през днешния ден на още две събития, точно в чест на тази самодейност „ София – международна столица на спорта 2024 “. Аз съм доста щастлива, че съм част от това, ще се веселя да продължа да вземам участие най-активно и да подбутвам повече хора да спортуват “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР