С премиера посреща публиката си тази вечер (2 юни) театър

...
С премиера посреща публиката си тази вечер (2 юни) театър
Коментари Харесай

„Шахнаме: Сказание за Зал“ пренася мъдростта на древна Персия на сцената

С премиера посреща публиката си довечера (2 юни) спектакъл „ Азарян “. Спектакълът „ Шахнаме: Сказание за Зал “ е въодушевен от персийския епос „ Книга на царете “ от Фердоуси, който е в листата на ЮНЕСКО за „ Шедьоври в устното и нематериално завещание на човечеството “. Режисьор на театралната версия е Елена Панайотова.

Спектакълът показва митологичната история за раждането на Зал, който е отритнат от татко си и отгледан от птицата страж Симург. По-късно той е оправдан като ирански държател и се влюбва в арабската принцеса Рудабе, тяхната обич преодолява редица политически трудности и те подписват брак, от който се ражда най-големият ирански воин.

„ Персийският епос „ Книга на царете “ е една невероятна съкровищница и във времето, в което живеем – на турбуленции, аз персонално имах потребността да опиша история за обич и за съзидателност, да се обърнем към една антична мъдрост, каквато е неповторимата персийска просвета, и да създадем нашия положителен притчов градивен театър.

Вътре има доста тематики – какво значи да си на власт, какво значи да управляваш, какви са отговорностите, какво значи чест, достолепие, истина – едни изначални стойности, които ние сме на път да ги изгубим “, описа в „ Артефир “ режисьорката Елена Панайотова.

В представлението вземат участие актьорите Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Стефани Алдимирова и студенти от Нов български университет. В екипа на спектакъла са още сценографът Юлиян Табаков, композиторът Николай Иванов (ОМ), хореографът Росен Михайлов, музикантката Марина Великова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР