С председателя на Движение 21 и водач на листата на

...
С председателя на Движение 21 и водач на листата на
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Готова съм да прежаля мандата, но няма да прежаля процесия ковчези! |

С ръководителя на " Движение 21 " и лидер на листата на " Изправи се БГ! Ние идваме " във Варна беседваме за вероятните и невъзможни конфигурации след изборите на фона на турбулентните политически месеци, за следствията от политическото завръщане на Делян Пеевски посредством листите на Движение за права и свободи, за здравната рецесия и имунизациите, за правосъдната промяна и стратегически значими за страната решения в енергетиката.

Имаме ли късмет за устойчиво и умело ръководство след изборите, г-жо Дончева? Или още веднъж е по-голяма вероятността за липса на коалиция, длъжностен кабинет и нови избори?

Има късмет за умело ръководство, в случай че държавното управление се прави от способени хора. Ако се прави от некомпетентни хора, при които меракът доста надвишава опциите или благоприятни условия изобщо отсъстват, не може да има упования, че хората ще се оправят с сходни отговорности. Двата минали Народното събрание демонстрираха, че разбирането, че всякога би трябвало да пробваме с нещо ново може би би трябвало да бъде поправено, тъй като моженето се получава единствено когато задоволително дълго време упражняваш един поминък. Опитите на аджамии хора да покажат своите разбирания за метода на правене на политика в несъгласие с цялата политическа история на човечеството явно е неуместно упражнение. Заниманията с други действия отвън политиката нормално са потребно нещо, само че не могат да подменят нужните политически умения. От една страна, трябват умения, с цел да се сътвори държавното управление. От друга, би трябвало здрава мисъл, че в държавното управление би трябвало да влязат хора, които схващат от това, за което ще дават отговор и което ще управляват. Ако там попаднат хора, които в никакъв случай не са докосвали политическа активност, нова порция продавачи на шнорхели в " Илиянци ", нова порция хора с искания, които да са разбирачи и да получат една работа, която нямат концепция по какъв начин да стартират, още по-малко по какъв начин да свършат, не може да се чака триумф.

Има предпочитание този път упражнението да се извърши по-успешно, само че ще зависи и от гласоподавателя.

Кои обединения имате поради?

Най-напред имам поради групировката " ", която след два неуспеха, които се опита несполучливо да трансферира на всички други, с изключение на на себе си, е ясно, че няма нови хора. Тази партия има този кадрови корпус, който си беше в предходните два Народното събрание. Обяснението, че те били наивни би трябвало да се одобри извънредно и дотолкоз, доколкото те са наивни да считат, че политиката е активност, която могат да вършат. Те не могат да вършат политика. Реклами, шоу, изцепки може би могат. Политика не могат. И политика не могат да вършат дори ония, които са обитавали в Народното събрание през половината си трудов стаж, тъй като е едно да бъдеш чиновник, а друго е да бъдеш началник. Както сподели и практиката. Организационно деен човек може да свърши умело някои организационни задължения, само че не и политически. Организацията на Народното събрание във второто Народно заседание, 46-ото, беше под всякаква рецензия. За първи път виждам да има проблеми с разпределение на пространства сред парламентарни комисии; насрочване на съвещания едновременно в едни и същи зали; насрочване на съвещания, безконечната им анулация и преместване; безусловно никаква визия за логистика, а тя би могла просто да се вземе от предходните парламенти.

Обстоятелството, че в 46-ия парламент повече от месец не бяха основани парламентарни комисии, стана причина да не може да бъде осъществена никаква законодателна активност. А законодателната активност е главното нещо, което би трябвало да прави Народното събрание. Изслушването на държавното управление, парламентарният надзор, диспути по свободни политически тематики също имат място, само че доста по-ограничено като време и запас. Създаването на безконечни краткотрайни комисии също би трябвало да бъде премислено, тъй като то също лишава време, сили, пространства, специалисти, пари и така нататък Пиарските извършения да внушим нещо за другия и друго нещо за себе си също имат място, само че те не могат да обемат цялото време и всички старания.

Единственото нещо, минало на две четения, е актуализацията на бюджета. За два месеца работа това е неуместно. Ние един месец употребихме да изслушваме министри. Това е род прочут в парламентарната активност, само че да се изслушват един месец министри от два месеца работа на Народното събрание е различен парадокс. Бойко Рашков беше слушан пет пъти по въпроса за митингите, СРС-тата и насилието. Да, това са значими въпроси, само че не може да има пет чувания от два месеца работа на Народното събрание. В същото време, ние не можахме да закрием профилираните съдилища и прокуратури. Защо? Защото с цел да стане смяна на Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс е нужно да има съответна парламентарна комисия. Когато тя бъде основана с месец и нещо забавяне, за приемане на закона на две четения не остава никакво време, само че изключително неуместно и показно ми се видя това да одобряваме на първо четене в последния ден на Народното събрание закриването на профилираните съдилища. Че какви закони могат да се одобряват в последния ден? Може да се одобри второ четене на нещо, само че да се приема на първо четене, с цел да се дадели знаци?! За какво става дума тук? Затова споделям, че хората, които проведоха това, нямат никаква визия, че парламентарната активност се мери по нейния резултат. Това не е сцена и шоу, с цел да излъчваме знаци. Тук има артикул и този артикул е законодателни промени.

Ако ГЕРБ останат в изолираност след изборите, коя групировка е най-вероятният мандатоносител и кои са най-вероятните участници в обединението?

Кой ще бъде мандатоносител зависи най-много от волята на гласоподавателя. Да, в една политическа обстановка, в която има в близост раздробен парламент, в който няколко политически сили са с доста дребни разлики, това ще бъде под въпрос до последния миг, само че би трябвало да е ясно следното:

- политическа партия е притежател на модела, който ние желаеме да отречем, да променим и да го променим по подобен метод, че да не се връща пак;

- политическа партия Движение за права и свободи е другата групировка, която е доста обвързвана с този модел, който желаеме да променим. Влизането на Пеевски назад в сметките, в парламентарните листи, приказва, че бизнес крилото е взело връх над крилото за правата и свободите, тъй че те ще бъдат токсична партия в доста по-голяма степен, в сравнение с в предходните два Народното събрание. Същевременно за ежедневната парламентарна активност диалози - както с ГЕРБ, по този начин и с Движение за права и свободи - би трябвало да бъдат провеждани по естествен метод. Вотът на гласоподавателя, какъвто и да е той, би трябвало да бъде почитан и, надлежно, това да бъде отразено както във връзка с управление на комисии, управление на Народното събрание и всевъзможни други неща, свързани парламентарната активност, само че не и с държавното управление.

Това, което свърши " ИТН ", беше да върне ГЕРБ в мача. Това е резултатът от двата Народното събрание. Доколко е върнат ГЕРБ, до каква степен неговото отиване е необратимо следва да забележим, само че аз въпреки всичко считам, че Виенското колело на политиката не се върти назад.

Това, което би трябвало да направи ефикасният мандатоносител е да си обезпечи парламентарна поддръжка в нужната степен, тъй като тя не се допуска по обвързване на всички останали, както смятаха шоумените на Слави в предходния парламент. В държавното управление би трябвало да има смислени и съществени хора. Любимата фраза на Бойко Борисов от последните години, че всеки министър е политическо предопределение, би трябвало да бъде изрично отречена в името на това да се вземат положителни решения, навременни, потребни и използвани.

Просто би трябвало да си напомним по какъв начин секретарката на стана вицепремиер и някой беше снимал нейната тирада на някаква интернационална конференция, където на листа с български букви беше написан текст на британски. Мисля, че можем да си спестим в бъдеще сходни неудобства.

Днес обсъждаме доста " въодушевено " тематиката с цените на тока и газа. Трябва да си напомним, че част от нашите проблеми са в пропуща на държавното управление на Бойко Борисов и министъра му на енергетиката, счетоводителката, да дерогират периода за работа на нашите ТЕЦ-ове, тъй като работата на нашите ТЕЦ-ове следва да се приключи напълно скоро, а Полша съумя да удължи периода на своите ТЕЦ-ове до 2050 година Не сме богата страна, с цел да си позволим да отпишем която и да е от нашите индустриални мощности, изключително тези в енергетиката.

По отношение на енергийната политика: явно се постанова да бъде преосмислено господстващото до този миг в Европейската комисия мнение, че възобновимите енергийни източници би трябвало да заместват нуклеарната сила. Очевидно даже в стопански най-развитите страни производството на сила по този прекомерно безценен метод не е задоволително, с цел да покрие техните енергийни потребности. При състояние, че имаме две места с енергийни мощности, които са в относително напреднала фаза, без значение какъв брой пъти са ни мачкали и отричали, ние би трябвало да опитаме да пробием. И сегашната обстановка разрешава това.

С кое да стартираме? Не мога да кажа изрично. Кое ще бъде по-вървежен план на равнище Европа и кое ще бъде по-вървежен план с друго финансиране е нещо, което също би трябвало да погледнем и да помислим, само че ми се коства, че в този миг причини от рода на този дали сме русофили или русофоби е неудобен. Здравата сметка какво ще получим, какво можем да продаваме и къде това ще ни сложи би трябвало да бъде водеща. Слушала съм задоволително дълго за това по какъв начин не са нужни нови нуклеарни мощности, тъй като ние нямаме потребност от тях и няма какво да вършим тока. Дойде време, когато китайците изкупиха газа на Америка и оставиха Европа без различен газ.

Подкрепяте ли и централи? По този мотив у нас се повдигна още веднъж тематиката за АЕЦ " Белене ".

И " Белене ", и последните блокове на " Козлодуй ". Вчера (на 26.10. - бел. а.) имах забавна среща в Пловдив със брачната половинка на първия шеф на АЕЦ " Козлодуй " Козма Кузманов, който е подобен още от строителната площадка. Тя ми подсети, че индивидът, строил площадките и на " Белене ", и на " Козлодуй " е един и същи. Че изобщо не може да става дума да са правени взаимни отстъпки във връзка с сеизмичността и на двете площадки; че без значение от близостта на Вранча те са задоволително здрави; че в последна сметка ние не можем с лекост да се отхвърляме нито от едното, нито от другото, тъй като електропроводите, които би трябвало да изведат силата, не могат да бъдат струпани на едно място и всичките ни уреди на едно място. В сегашната обстановка да противопоставим " Белене " на " Козлодуй " ми се коства малко неуместно. Смятам, че нашето потомство и тия към него, плюс-минус 10 години, не направиха нужното да бъде съхранено това, което съградилите България и индустриалните ни мощности ни оставиха. Сега, в този сериозен миг, когато излиза наяве, че и в Европа се вземат неправилни решения, недалновидни, късогледи, водени от други съображения, само че не от здрава мисъл, би трябвало съществено да преосмислим всичко, което сме споделили, да струпаме на масата всичките си причини и да се постараем, вплитайки нашите ползи в международната обстановка, която включва и връзките САЩ-Европа-Русия-Китай, да успеем да удържим опциите да си върнем позициите на енергиен център на Балканите, още повече, че това са индустриални мощности, които са в напреднала фаза на създаване, а не в бъдещо нестабилно събитие, където сме заровили прекомерно доста пари, с цел да ги оставим просто по този начин.

Адекватни ли са ограниченията на служебния кабинет против растящите цени – на ток, горива и идно - на парното?

Кабинетът ще направи нещо. Добре, че е длъжностен, тъй като в случай че беше постоянен и бяха почнали постоянните политически сили да си вършат тънката сметка по какъв начин ще бъдат преди изборите, по какъв начин ще хареса гласоподавателят и няма да хареса... не си представям. Темата с обезщетенията е значима. Тя обаче може да свърши работа до края на отоплителния сезон. Това се отнася както за бизнеса, който първи пое удара, по този начин и за семействата, които ще стартираме да компенсираме след Нова година, само че начисляването на увеличените в пъти цени на тока в промишлените артикули, които те би трябвало да си купят, не може и няма по какъв начин да компенсираме. Те ще би трябвало да се лишат от част от тях. Затова считам, че в този момент, до момента в който считаме обезщетенията до края на отоплителния сезон, би трябвало да форсираме нашата позиция по стратегическите решения, даже дерогирането на периода на ТЕЦ-овете; прекъсването на износа на ток; измененията, които се постановат в българската " самостоятелна " енергийна борса; лъсването на имената на спекулантите на ток и компаниите спекуланти; смяната в правилата; смяната в изискването за всички цената да е ден напред, вместо за индустрията да има някакъв по-голям интервал, в който да се купува пакет - шест, осем месеца. Всичко това обаче допуска работещ парламент, с цел да може доста скоростно и проведено да се одобряват промени в Закона за енергетиката. За да стане бързо, би трябвало да има предварителна подготовка. За да има такава, най-добре е самодейността за законодателните решения да пристигна от държавното управление и всичко това допуска, че ще се върви и след тези избори доста проведено. Ако това не се случи и отново зациклим, не ми се мисли.

Продължава на стр. 2

Страница на публикацията: 01
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР