С последните промени в Изборния кодекс нередностите в изборния процес

...
С последните промени в Изборния кодекс нередностите в изборния процес
Коментари Харесай

Ваня Нушева от Прозрачност без граници: Промените в изборния закон могат да доведат до повече нередности

С последните промени в Изборния кодекс нередностите в изборния развой може да се усилят, а съгласно адвокати това да има референдуми по тематики от компетентността на Велико Народно заседание е противоконстотуционно. Това сподели в изявление за Mediapool Ваня Нушева от асоциация " Прозрачност без граници ". " Политическите партии се пробват да трансформират " разпоредбите на играта ", тъй че да завоюват от тях. Това, за което не си дават сметка политиците, е че гласоподавателите схващат замисъла на сходни законови промени и ги стимулират в по-голяма степен да санкционират политиците и партиите ", уточни тя.

Г-жо Нушева, Народното събрание ще гледа ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс. Какво мислите за този небрежно написан и признат законопроект?

Промените в Изборния кодекс не дават съответен отговор на значителните проблеми в изборния развой – организационните неуредици, пазаруването на гласове и следения избор. Ние сме съществено загрижени, че поправките в действителност могат да спомагат за увеличението на част от тях – изключително на организационните нередности. За страдание, машинният избор няма да докара до резултата, който обществото желае, тъй като ще бъде провеждан редом с хартиено гласоподаване. Целта при въвеждането на машинното гласоподаване беше да се изолира въздействието на човешкия фактор - на техническите неточности и на съзнателните операции, осъществявани от членове на секционните комисии. Сега този положителен резултат няма по какъв начин да се получи. Законодателите би трябвало да си дават сметка, че предложенията за промени в изборното законодателство не кореспондират с поставените цели и с упованията на жителите и в този смисъл – не би трябвало да се изненадва, в случай че след това не получи положителен резултат от осъществените промени в закона.

Как последните ремонти биха се отразили на изборния развой? " Прозрачност без граници " следи изборите от доста години.

За страдание паралелното използване на две технологии в изборните секции ще усложни работата на секционните комисии. В края на изборния ден повече от 9000 комисии ще считат на ръка резултатите от хартиеното гласоподаване с бюлетини и от машинния избор и ще ги записват на ръка в протокола. За съпоставяне на изборите за Европейски парламент през 2019 година тази процедура се извършваше в 3000 комисии, като при половината от тях резултатите от машинния избор не бяха отразени правилно в протоколите. Паралелното използване на машинно и хартиено гласоподаване и преброяване изцяло обезсмисля въвеждането на машините, а и ще затрудни работата на секционните комисии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР