С поредните избори - пореден социологически скандал. Двамата голфъри разменили

...
С поредните избори - пореден социологически скандал. Двамата голфъри разменили
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Социологическите агенции са скандални

" С следващите избори - следващ социологически скандал. Двамата голфъри разменили местата на ГЕРБ и Българска социалистическа партия в прогнозата си за изборните резутати от 23 май, откакто през целия предишен интервал на сондажи са давали бонуси на Позитано - естествено, както нормално, напълно безкористно, от благосклонности... Този път Боряна Димитрова от Алфа Рисърч избухна - може би тъй като фалшификацията се оказа изключително открита и безсрамна, даже по мащаба на двамата търгаши от " Джеймс Баучър ". Вместо да дадат прогноза за изборните резултати като всички останали организации - дял в проценти за всяка от партиите, голфърчетата изхитруваха намерено и надменно. Българска социалистическа партия - сред 28 и 32 на 100. ГЕРБ - сред 27 и 31 на 100. Всеки от нас може да даде такава " прогноза " и и без да има голф клуб. Можем да се пробваме по този начин и като синоптици... " Днес температурите в София ще бъдат сред 12 и 27 градуса по Целзий... Не ли? ", съобщи политологът Огнян Минчев с обява в обществените мрежи. 
" Но в " прогнозата " на двамата търговци със социология арогантността е на два етажа. Първо - с безочливата замяна на съответната прогноза в проценти с период " от-до "... " Прогноза ", която - както казахме - може да направи и Пенка от Горня баня. Но даже това не стига. " Прикрити " зад интервала " от-до ", голфърчетата са уверени, че си имат работа с кръгли идиоти - дебили, само че не 80, а напряко 100 % от популацията. Зад интервалите двамата " специалисти " са разменили местата на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - като Българска социалистическа партия е по-високо, в прорез с данните на всяка друга организация. Какво ни споделя " прогнозата " на голфърите - " Вярно е, вместо данни ви продаваме лайно... Но вижте по какъв начин сме го пакетирали за дегизировка - тъй като сте тъпи, отново ще купите лайното... "
През последните 20 години 100 пъти сме писали за социологическия олигопол на " Джеймс Баучър ". Писали сме по какъв начин три организации взимат парите за три екзит пола, само че вършат един (разпределят си секциите) и по-късно договарят сравними резултати. Писали сме по какъв начин се разпределят функциите на обособените организации в съгласуван следващ опит да се манипулират публичните настроения в интерес на този, който заплати - който заплати повече. Малцина в този поминък са се опитвали да играят без значение - нормално с риск да банкрутират и да излязат от демоскопския бизнес. Като казахме бизнес - социологическият олигопол изисква сондажи да се вършат единствено като следен от двамата голфъри бизнес. Още от 1990 година до преди няколко години имаше демоскопска организация на Народното събрание - НЦИОМ, която функционираше на непазарен принцип - тя обслужваше депутатите и обществото със социологическа информация. Правиха - костваха - закриха НЦИОМ. Защото не можеха да го управляват директно, да му спрат " бизнеса.
През последните години се разпростра развой на ерозия на ролята на демоскопията като инструмент за информиране на публичното мнение. Негласно съглашение сред политическата класа и социологическия олигопол раздели ролята на демоскопията на три обособени функции. Първо - осъществяване на платени от политически фактори проучвания без обявяване на резултатите пред обществото - сондажи за частно прилагане. Второ - издание на случайно деформирани данни, доста постоянно от изобщо не извършени проучвания, за манипулиране на публичното мнение в интерес на една или друга партия или проведен частен интерес. За това приказваме в така наречен " прогноза " на голф-социолозите от 23 май. " Българска социалистическа партия побеждава - по-добре гласувайте за тях! " Който се хване - хване. Трето - производство на достоверна социологическа информация от акуратно планувани и извършени проучвания, в сходство с професионалната задача на емпиричната социология като просвета.
Тази трета роля се упражнява от организации и социологически екипи, които усърдно са държани отвън кръга на привилегированите демоскопски компании. Има организации, които работят съзнателно, само че нямат достъп до медиите. Вина за това имат несъмнено и медиите. Повечето медии с народен ефир са абонирани за избрани социологически компании, без значение от систематичните проблеми с достоверността на информацията, които изплуват постоянно в " работата " на организации като Голф-сондаж, Червен Кольо и други Така социологическият скрит план против правото на обществото да бъде осведомено включва три страни - безсрамна квази социология, безскрупулна политическа класа и медии - обслужващ личен състав на политици и корпоративни ползи.
Не е наложително в областта на социологията да се работи честно - както не е наложително това да става и в политиката, и в търговията, и във всяка друга сфера на проведена човешка активност. Но е целесъобразно да се работи честно. Най-голяма отговорност за това носят самите експерти в съответната област. Когато става дума за социология - неведнъж е ставало дума, че най-малкото, което може да се направи е да се обезпечи предпазено пространство за честна работа на тези, които не желаят да играят в цирка на " Джеймс Баучър ". Но... някак си - все не се получава. Защо ли? ", добави той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР