С понижаването на температурите освен празничен звън и планове за

...
С понижаването на температурите освен празничен звън и планове за
Коментари Харесай

Учените разкриха вечната загадка на зимната настинка

С понижаването на температурите с изключение на празничен звън и проекти за зимни ваканции в съвсем всяка постройка се настанява нейно величество настинката. Да, около пандемичните ограничавания тематиката беше станала много сензитивна, само че в края на 2022 година множеството от нас разсеяно се вършат, че не чуват подкашлянето на сътрудника от прилежащата стая. Но не е ли допустимо в последна сметка да има някакви тънкости, които да ни помогнат да се отървем от зимните вируси?  

Оказва се, че екип от откриватели може би най-сетне е схванал за какво хората са доста по-склонни да се разболеят през зимния сезон. Новото проучване, което в някои среди бива упоменато като пробив, прави връзка сред по-ниските температури на въздуха и отслабената имунна система, написа hicomm.bg. 

" Това е първият път, когато имаме биологично, молекулярно пояснение във връзка с един фактор от нашия присъщ имунен отговор, който наподобява е стеснен от по-ниските температури “, заявява Зара Пател, ринолог от Станфордския университет, която не е взела участие в проучването, сподели пред CNN. 

Изследването не може да се появи в по-подходящ миг. След като видимо липсваше през последните няколко години с помощта на пандемията от COVID-19, сезонът на настинките и грипа се завръща с възмездие тази година, защото телата на хората не са били изложени на нормалния брой патогени. 

Изследването е оповестено в The Journal of Allergy and Clinical Immunology и съгласно него спад на температурите от около 13 градуса по Целзий може да убие съвсем 50% от клетките, които се борят с бактериите и вирусите в ноздрите.  " Студеният въздух е обвързван с нараснала вирусна зараза, тъй като всъщност сте изгубили половината от имунитета си единствено с този дребен спад на температурата “, каза Бенхамин Блейер, съавтор и ринолог от Харвардското здравно учебно заведение, пред CNN.

Все отново се прави уточнението, че това са " in vitro изследвания, което значи, че макар че се употребява човешка тъкан в лабораторията за проучване на този имунен отговор, това не е проучване, което се организира в нечий автентичен нос “. Това значи, че в действителни условия резултатите може и да не се потвърдят.  

Все отново теорията е много забавна: екипът от откриватели открил, че извънклетъчните везикули (EVs), дребни версии на кафези, които не могат да се разделят като елементарните кафези, могат да предотвратят респираторните вируси и нахлуващите бактерии в ноздрите. 

В отговор на тези нашествия EVs се изхвърлят от тялото, с цел да навлязат в назалната слуз, където стопират микробите да стигнат по-нататък в тялото. Дори дребен спад на температурата може значително да подкопае производството на EV, както и да нокаутира други отбрани, като микро РНК, която също може да нападна микробите. 

Според Блейер има един изненадващо елементарен метод да се предпазим от простуда или грип и той е като просто не излагаме на мраз носните си кухини. Това става посредством носенето на покриващи ги маска или шал. Предвид, че множеството хора извънредно се радваха когато условието за носене на маски отпадна, този факт надали би им бил от изгода. Явно те самите ще търсят различен метод да се борят със зимните вируси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР