С поклонение и полагане на венци и цветя пред барелефите

...
С поклонение и полагане на венци и цветя пред барелефите
Коментари Харесай

Община Родопи се поклони пред делото на Апостола на свободата СНИМКИ

С поклонение и полагане на венци и цветя пред барелефите на Васил Левски в община „ Родопи " беше почетена 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Център  на отбелязването на трагичната дата са селата Брестовица и Цалапица, където има паметни плочи с лика на Апостола - във „ Влаховата къща " в село Брестовица и в село Цалапица, която е инсталирана на фасадата на НЧ „ Светлина - 1900 ".

Възпоменанията за великото дело на Левски започнаха от село Брестовица, където кметът на община „ Родопи " Павел Михайлов и заместник-кметът  Емилия Иванова отдадоха  почит пред  делото на великия българин и сервираха венец. По мотив 150 години от гибелта на Апостола цветя постави и кметът на село Брестовица Любен Радев.



„ За Левски можем да приказваме дълго, с респект и поклонение, с любов и удивление, а в случай че се научим да гледаме на сегашното си през очите на Апостола, в случай че се опитаме да съпоставим делата си с неговия критерий, трудностите, които срещаме по пътя си напред няма да наподобяват толкоз непреодолими, а фантазиите ни за един по-справедлив и човечен свят ще станат изцяло достижими! ", каза в словото си кметът на община „ Родопи " Павел Михайлов.

Във „ Влаховата къща ", където е било едно от скривалищата на Дякона, още веднъж се чуха едни от най-силните му думи, припомнени от децата от учебно заведение „ Христо Ботев ".  

Със стихотворения за Апостола, къса музикална програма  и под мощни аплодисменти  ученици от ОУ „ Паисий Хилендарски " в Цалапица трогнаха присъстващите.



Поклон пред паметта на великия българин отдаде кметът на община „ Родопи " Павел Михайлов, заместник-кметът Емилия Иванова и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. На възпоменателната гала участваха още  Боряна Бръзкова и Димитър Талев -общински съветници от Цалапица.

„ Да пазим загатна за героите на България, техните имена, каузи и завещания ", призова в Цалапица кметът на общината Павел Михайлов.

С думи на поклонение се обърна и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов.

„ Ликът на Апостола стои в центъра на Цалапица, място, където играят децата ни, където се срещат младежите и се разхождат жителите и гостите на селото. Центърът на селото, където сега се намираме всички ние, тъй като Апостолът е жив във всеки един от нас ", каза Данаилов.

Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча с лика на Апостола, която се намира на фасадата на читалище „ Светлина " в Цалапица.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР