С почти пълно мнозинство от 145 гласа за срещу само

...
С почти пълно мнозинство от 145 гласа за срещу само
Коментари Харесай

С огромно мнозинство парламентът даде старт на процедурата за управител на БНБ

С съвсем цялостно болшинство от 145 гласа " за " против единствено трима " въздържал се " Народното събрание реши в сряда да разгласи старт на процедурата за избор на управител на Българската национална банка, откакто мандатът на настоящия гуверньор изтече на 15 юли предходната година.

Депутатите одобриха разпоредбите на състезанието, които бяха написани в края на предходната седмица от Комисията по бюджет и финанси. Според препоръчаните правила номинации за тази позиция може да направи всяка парламетарна група. Политическите групи в Народното събрание ще разполагат със период от 20 дни да повдигнат номинации. След като има публично издигнати претенденти, те ще бъдат изслушани обществено от финансовата комисия.

После кандидатурите би трябвало да бъдат гласувани в пленарната зала. Гласуването също е обществено. Избран ще е претендентът, който получи повече от половината гласове на народните представители. Ако никой не събере такава поддръжка, се минава към гласоподаване за двамата с най-вече гласове. При още един крах стартира нова процедура по желание.

В рамките на дебата преди гласуването на разпоредбите на процедурата имаше единствено едно изявление. Депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов акцентира, че " централната банка е стожер на финансовата непоклатимост или най-малко би трябвало да бъде ". Той подсети, че Българска народна банка е основна институция при договарянията с Европейската централна банка, Европейската комисия за участието ни в еврозоната. Има и своята значима роля на финансовите пазари, когато се емитира държавен дълг. 

По думите му в сегашния момент прогнозите на Българска народна банка за българската стопанската система са по-близки до действителността по отношение на очакванията на държавното управление. 

Чобанов посочи и че по закон за членове на управителния съвет Българска народна банка се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати експерти в областта на стопанската система, финансите и банковото дело. От Движение за права и свободи предложиха да се търси оптимално необятен консенсус при избора на предстоящ шеф. 

Преди дни министър председателят Кирил Петков заяви, че всяка от партиите в ръководещата коалиция ще може да издигне собствен претендент и в границите на съдружен съвет да се избере кой да бъде повдигнат за поста.

Петков удостовери, че би се радвал деканът на бизнес учебното заведение INSEAD в Сингапур проф. Илиян Михов да оглави централната банка.

" Има малко университети в света,които са на такова високо равнище като INSEAD. Ако сте професор в този университет, сте на доста високо равнище, само че в случай че сте декан, то сте счупили всички стъклени тавани на тази институция... Ако човек като Илиян Михов е на тази позиция, всички българи би трябвало да се гордеем, само че не знам дали е допустимо. Той има толкоз варианти и благоприятни условия, че това ще е подаяние от неговото време, в случай че се съгласи да заеме тази позиция “, разяснява министър-председателят.

Председателят на Бюджетната комисия и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански съобщи във вторник, че щом ще има разисквания в границите на обединението и всяка партия ще може да има собствен претендент, евентуално той ще бъде номинацията на Има Такъв Народ. 

" Вчера чух от премиера, че всяка партия в обединението ще даде своята номинация. Не мисля, че ще се получи конфликт, полемиката ще е умна и професионална. Освен научен опит, претендентът би трябвало да има и знания за регулацията на банките в Европа ", изясни Любомир Каримански.

Запитан какъв би трябвало да е профилът на бъдещия гуверньор, преди месец финансовият министър Асен Василев съобщи, че за него е най-важно бъдещият началник на Българска народна банка да е сътрудник по пътя към приемането на еврото.

" Следващият шеф на централната банка ще има историческа роля - да вкара България в еврозоната. От тази позиция е доста значимо да е човек, който си тежи на мястото в интернационален аспект. Той дружно с гуверньорите на другите централни банки ще би трябвало гласоподава какво се случва с еврото от името на България. От друга страна е извънредно значимо да е човек, който не се опасява от непопулярни дейности в банковата система в страната и от налагането на корективни дейности и по-тежки регулации тук-там, където е належащо ", акцентира министърът на финансите.

*Статията е актуализирана в 14.15 часа на 16 февруари
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР