С почти пълно единодушие – 562 гласа за и само

...
С почти пълно единодушие – 562 гласа за и само
Коментари Харесай

Емил Радев: ЕП одобри спешна финансова помощ за бягащите от войната в Украйна

" С съвсем цялостно единогласие – 562 гласа " за " и единствено 2 " срещу " и 3 " въздържал се ", Европейският парламент гласоподава за даването на незабавна поддръжка на хората, бягащи от войната в Украйна ", осведоми българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Заедно с сътрудника си от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Елена Йончева и Аликс Мюлер–Рапард от Групово дело " Миграция и вътрешни работи “ към Европейска комисия той взе присъединяване в полемика с публицисти по отношение на политиката на Европейски Съюз в региона на миграцията и убежището. Събитието беше проведено от Бюрото на Европейския парламент в България.

" С вота си на миналата пленарна сесия Екологичен потенциал утвърди отпущането на средства в помощ на бежанците от Украйна. За рекордно малко време програмата CARE бе призната по незабавна процедура и то без никакви промени. Неразпределените или неизразходваните средства от държавите-членки по фондовете за доближаване и по линия на вътрешните работи ще могат да се насочат за покриване на належащите потребности. Според оценките на Комисията по този начин ще се освободят 420 млн. евро, които да се вложат в настаняване, храна, здравни грижи или спомагателен личен състав ", изясни Емил Радев. По думите му страните в Европейски Съюз ще могат да употребяват и транш от 10 милиарда евро за 2022 година по линия на огромната европрограма за обществени вложения след пандемията REACT-EU.

В отговор на журналистическите въпроси по отношение на средствата за България, евродепутатът увери, че страната ни ще получи финансирането, от което се нуждае, само че не трябва да се чака неговото систематизиране, а да се работи неотложно. " За страдание, на този стадий страната на процедура я няма. Вложените средства ще бъдат възобновени, само че хората от Украйна, които бягат от войната, не могат да чакат нито процедурите да бъдат утвърдени, нито служителите да създадат нужната организация. Уви, в България към момента всичко се крепи на напъните на доброволците и съдействието от общините. Хотелиерите, които обезпечават заслон, още не са получили обещаното им финансиране, превозването на бежанците също се реализира на доброволни начала, а до 20-ия ден на войната в граничните ни контролно-пропускателни пунктове липсваше организация за приемане на украинските жители ", регистрира евродепутатът.

Той изрази паника, че актуалната политическа обстановка у нас не генерира сигурност по отношение на бъдещето на европейските вложения, въпреки че благоприятни условия не липсват, а рецесиите не престават да се задълбочават. " България остана единствената държава-членка без утвърден План за възобновяване. Докато други страни към този момент получиха общо 46 милиарда евро, които да влагат в стопанските системи си, България е получила само отсрочвания за внасянето на своя проект. До края на годината би трябвало да бъдат контрактувани 70% от парите по него, а в това време не е контрактувана и нито една от оперативните стратегии по новия програмен интервал ", съобщи Емил Радев.

Във фокуса на полемиката бе и решението за активиране на директивата за краткотрайна отбрана, която също отразява солидарността на Европейски Съюз към украинския народ. " Хората, които бягат от военната експанзия в Украйна, ще имат право на статут на протекция, какъвто работи за бежанците. Той ще се ползва във всяка страна от Европейски Съюз в продължение на една година, само че този период може да бъде подновяван ", изясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Като открои основни аспекти от обсега и приложението на директивата, той напомни, че тя съществува към този момент повече от 20 години, само че до момента в никакъв случай не е била употребена.

Сред обсъжданите тематики бе и Регламентът за ръководство на убежището и миграцията, който е в основата на бъдещата политика по миграцията на Европейски Съюз и гръбнак на новия Пакт за миграцията. Според Емил Радев обаче, макар предварителните упования, регламентът надали ще бъде гласуван до лятото. " Разнобоят в мненията на обособените групи затруднява постигането на прогрес в договарянията. Това буксуване може да забави приемането на целия пакет ", предвижда евродепутатът.

В подтекста на миграционната политика на Европейски Съюз той означи и опциите за легална миграция, които дава системата Синя карта. " Преразглеждането на разпоредбите цели на първо място да стимулира висококвалифицирани хора от трети страни да заемат свободни работни места на пазара на труда в Европейски Съюз, който е изправен и пред съществени проблеми в следствие от застаряването на популацията и възходящите условия за умения ", означи Радев. Той се базира на изследване, съгласно което Европейски Съюз е изборът на дестинация за работа единствено за 31% от високообразованите мигранти отвън държавите-членки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР