С перфектна стрелба на последния пост Лиза Витоци донесе историческа

...
С перфектна стрелба на последния пост Лиза Витоци донесе историческа
Коментари Харесай

Перфектната Витоци донесе историческа първа титла на Италия в женската щафета

С съвършена пукотевица на последния пост Лиза Витоци донесе историческа първа купа за Италия в женските щафети на международните шампионати по биатлон. Преди днешния старт в Оберхоф най-хубавото достижение на Скуадрата на шампионатите на планетата бяха двете трети места от стартовете в Нове Место на Мораве 2013 и Контиолахти 2015.

Състезанието за италианките откри Самуела Комола, която нямаше потребност от спомагателни патрони, с цел да повали десетте си цели и предата на Доротея Вирер на 4-та позиция, на 5.7 секунди зад водачките от Швеция. Вирер направи един доста мощен посто, в който оглави класирането с задатък от 21.4 секунди, макар че употребява един авариен патрон от прав и записва едно леко рухване малко преди първата си пукотевица.

Третият пост изрично беше най-критичният за Италия, защото на него бе 21-годишната Хана Аухенталер. Тя обаче се оправи съвършено с напрежението и след един спомагателен патрон съобщи щафетата на Витоци на 5.6 пред домакините от Германия, за които на последният пост бе Денизе Херман-Вик.

Тя обаче не съумя да се пребори с Витоци, най-много поради унищожителната пукотевица на италианката, която повали и десетте си цели от първия опит, с цел да стартира последната обиколка от два километра с задатък от над половин минута. Двете влязоха дружно за последната пукотевица, само че в нея Херман-Вик сподели несигурност и употребява един спомагателен патрон, само че въпреки всичко приключи на втората позиция. Освен Херман-Вик в състава на домакините бяха още Ванеса Войгт, Хана Кебингер и Софи Шнайдер.

Бронзовият орден през днешния ден бе за олимпийските шампионки от Пекин 2022 от Швеция (Лин Персон, Анна Магнусон, Елвира Йоберг и Хана Йоберг), които приключиха с две наказателни обиколки, дело на Магнусон от прав, и общо 11 спомагателни патрона. В подножието на медалите приключиха французойките (Лу Жанмоно, Анайс Шевалие-Буше, Клое Шевалие, Жулия Симон). Топ 5 допълниха австрийките (Дуня Здуч, Анна Гандлър, Анна Юпе, Лиза Тереза Хаузер), които имаха потребност от 12 аварийни патрона, с цел да повалят всичките си 40 цели.

Световното състезание по биатлон в Оберхоф завършва на следващия ден с двата всеобщи старта, в които България ще има един представител. Това ще бъде Владимир Илиев, който с резултатите си от самостоятелните надпревари от началото на шампионата си заслужи правото да взе участие и в утрешната конкуренция на 15 километра, която ще започва в 13:30 часа българско време. В 16:15 часа пък ще стартира и женският всеобщ старт на 12.5 километра, с който ще бъде закрито Световното състезание.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР