С паста за зъби постига първия си успех. После създава

...
С паста за зъби постига първия си успех. После създава
Коментари Харесай

Създателят на dm: историята на един необикновен успех

С паста за зъби реализира първия си триумф. После основава цяла империя с филиали по света. Основателят на дрогерията dm е човек с невероятни хрумвания. Гьоц Вернер навърши 75 години и мечтае да направи света по-добър.

Преди повече от 40 години Гьотц Вернер основава първия си дрогериен магазин dm, от който по-късно се ражда цяла империя. Роденият в Карлсруе бизнесмен я построява като дискуант, в работата си вкарва и някои неконвенционални способи.

Самият той е сюрпризиран от триумфа си. Пътят от продавач на паста за зъби до бизнесмен със обществен нюх въобще не е бил предначертан.

" В учебно заведение повтарях класове, напуснах го след 11 години. Станах младежки първенец по гребане. Учих за дрогерист, а станах пълномощник. Бях отритнат наследник, мечтаещ за действителни триумфи, сътворих компания по-скоро от дебелоглав ", по този начин Гьотц Вернер разказва кариерата си в своята автобиография.

Възходът му стартира, откакто татко му го изгонил от фамилния дом, тъй като не желал да има нищо общо с " обърканите " хрумвания на сина си. За 28-годишния Гьотц това е мъчителен удар, само че поглеждайки обратно, го счита и за шанс. През 1973 година той открива първата дрогерия на самообслужване в Карлсруе, в която асортиментът бил мощно стеснен спрямо нормалните дрогерии.

Оттогава насам dm се разраства, създателят му залага на разнообразни съдействия и доста рано се ориентира към биопродукти и по-различен жанр на ръководство. Характерно, да вземем за пример, е това, че чиновниците във компанията вземат участие в разпределянето на облагите.

Империя за милиарди

Близо 1,8 милиона души пазарят всекидневно в немските филиали на dm. В цяла Европа за дрогерийната верига работят над 60 000 души допълнително от 3 500 филиала с годишен оборот от 10,7 милиарда евро.

Гьотц Вернер към момента е член на надзорния съвет на dm. Преди години той съобщи своите фирмени дялове на една фондация с идеална цел, която държи половината от тях. Другата половина принадлежи на фамилията на някогашния производител на палачинки Гюнтер Леман.

" Фондацията би трябвало да поддържа и съхранява компанията. Целта на една компания не е да бъде кокошка, снасяща златни яйца ", споделя Гьотц Вернер. Той е обезпечил положително обучение на своите седем деца. Само синът му Кристоф работи за dm в отдела за маркетинг и публични поръчки. Гьотц Вернер е невероятен бизнесмен. От дълги години той е неуморен герой за въвеждането на категоричен обезпечен приход за всички.

" Доходи за всички " - по този начин се назовава и новата му книга.Според Вернер, безусловният приход подсигурява достолепието на индивида: " От позиция на изобилието, в което живеем, би трябвало да създадем нашата обществена страна такава, че всеки да живее в нея почтено ", споделя той. След стотици лекции, полемики и изявленията, дадени от него по тази тематика, той е уверен, че рано или късно безусловният приход ще се наложи. " Той дава решения на доста провокации, с които през днешния ден не можем да се оправим ", споделя Гьотц Вернер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР