С пълно мнозинство депутатите приеха решение, според което главният прокурор

...
С пълно мнозинство депутатите приеха решение, според което главният прокурор
Коментари Харесай

С пълно мнозинство парламентът извика Гешев да отговаря за полицейското насилие |

С цялостно болшинство депутатите одобриха решение, съгласно което основният прокурор Иван Гешев би трябвало да показа отчет за следствието на полицейското принуждение. Докладът би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание до 20 август, петък.

Проектът на решение е на " Демократична България ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме ". " За " решението гласоподаваха 167 народни представители, " срещу " - 0 и " въздържали се " - 0, с което той бе признат.

Докладът би трябвало да обхване активността на прокуратурата и проверяващите органи по използването на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско принуждение и приложимост на помощни средства от длъжностни лица против протестиращи жители в интервала 1 юли - 30 септември 2020 година, в това число за подхванатите дейности за определяне на лицата, надвишили пълномощията си, както и аргументите за забавянето на следствието.

" Става дума за централен въпрос по какъв начин се ползва в страната наказателната политика ", разгласи от трибуната ръководителят на групата на Демократична България Христо Иванов. Той подсети, че страната е изгубила над 50 каузи в Европейския съд по правата на индивида за полицейско принуждение, което се е трансформирало в система. Обяви, че това е повода България да е сложена под следващото наблюдаване, " следващият позор ".

Христо Иванов съобщи, че има един метод основният прокурор Иван Гешев да не идва за чуване в Народното събрание - да си подаде оставката.

В декларация депутати осъдиха деянията на полицейското принуждение по време на митингите през 2020 година Поискани бяха и оставки на двамата вътрешни министри от държавното управление на " Борисов 3 " Младен Маринов и Христо Терзийски.

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ " ИТН ", съобщи, че през днешния ден българският парламент е приключил работата на българската прокуратура. По думите му от дебата в залата са станали видни ясни доказателства, че в българската полиция има " садисти ", а това означавало, че няма никакъв филтър към назначението на хора в полицията. Тошко Йорданов прикани двамата някогашни вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставка. Той уточни, че който не изпитва възприятие на емпатия, е социопат, и сподели, че двама от тези социопати са в тази зала, визирайки двамата вътрешни министри. " Вие, като партия може да ги отстраните, те в случай че имаха някакви морални устои, щяха сами да се махнат ", сподели Йорданов, обръщайки се към сътрудниците си от ГЕРБ.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ Движение за права и свободи уточни, че от придвижването изрично осъждат това, което се е случило. Цонев съобщи, че бруталността на властта в България има корени и обичаи и засяга тоталитарното минало на България. " Полицейското принуждение и полицейщината имат обичаи в тази страна ", уточни Цонев, след което добави, че полицейщината в тази зала, е употребена постоянно в ущърб на хората и на честните служители на реда.

" Насилието в тази страна би трябвало да спре и всички би трябвало да положат изпитание ", прикани Радомир Чолаков от ПГ ГЕРБ-СДС. Според него предходната година насилието е било предизвикано.

" На нас ще ни би трябвало отговорно държавно управление, което да ръководи в това число и както вие смятате, че би трябвало да бъде ръководено Министерство на вътрешните работи, което ще пази жителите против външни и вътрешни закани ", настоя той. И подсети, че се задава мигрантска вълна.

" Не можахте да кажете на младежите, че съжалявате, че ги пребиха. Хвърлете си оставките в този момент и запазете вашето достолепие и това на партията, която представлявате ", обърна се от трибуната Антоанета Цонева от  Демократична България към някогашните вътрешни министри и сегашни депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски. " Искате да повярваме, че Борисов, Маринов, Терзийски, не сте виждали този запис, че можете да ни излъжете тук групово. Вие сте виждали и прикривали този запис - излезте начело и кажете две думи " извинявай ", " оставка ", продължи тя.

Според нея тези зверства са прикрити от полицията, а полицията - от прокуратурата. " Установихме през днешния ден, че прокуратурата е " прогледнала " за зверството едвам откакто в петък записът обиколи медиите. Няма категория за метода, по който Гешев се отнася към това безчовечие ", уточни още Цонева. Затова основният прокурор би трябвало да показа отчет за систематичните проблеми при демонстрация на полицейско принуждение.

Цонева посочи, че младежите, които бяха бити предходната година и през днешния ден бяха на балкона на Народно събрание, са си тръгнали евентуално неудовлетворени от това, което тази зала прави.

От изявленията на Иван Гешев през вчерашния ден се разбра, че няма желание да пристигна в Народното събрание. " Съществува трайна процедура на Конституционния съд, която изключва реализирането на парламентарен надзор върху работата на съответни магистрати и по неприключили каузи ", по този начин Гешев разяснява през вчерашния ден за Българска телеграфна агенция декларираното от депутати желание да изискат чуването му днешното изключително съвещание на Народното събрание. Формално прокуратурата към момента проверява случая с побоя зад колоните на Министерски съвет предишното лято. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР