С пълно единодушие приближения до Пеевски прокурор Гешев получи поредния

...
С пълно единодушие приближения до Пеевски прокурор Гешев получи поредния
Коментари Харесай

Даниел Божилов за Фрог: Законите на Пеевски и Цонев са свързани с личните им бизнес интереси

С цялостно единогласие доближения до Пеевски прокурор Гешев получи следващия си кариерен бонус като беше определен с цялостно болшинство за следващия заместител на Цацаров. Изборът надали учудва някой, тъй като по време на ръководството на Борисов и Цацаров е естествена процедура послушните да бъдат бонифицирани. Това съобщи пред Фрогнюз юристът Даниел Божилов.
За какво тъкмо е нараснал Гешев мъчно може да се каже. В претекстовете към предлагането са разказани някакъв имагинерен висок професионализъм и доста свършена работа. Видимите резултати обаче са много семпли. За момента „ Специализираната прокуратура “ не може да се похвали с никакви значими триумфи в битката с корупцията по високите етажи на властта макар извънредно ниската й натовареност.

Всъщност при ПР акцията против кметицата на „ Младост” грозната истина за цялостната битка с корупцията лъсна. Тогава Гешев и другия емблематичен „ герой “ против корупцията (също неотдавна заплатен с повишение) Пламен Георгиев се похвалиха, че това е най-големият удар против корупцията в България в цялата й история т.е. за 70 хиляди евро. Колко ще издържи този ПР в съда следва да забележим, само че в случай че в България се вихрят корупционни схеми за милиарди и всеки човек от улицата може да уточни най-малко няколко такива схеми и най-големият случай на корупция за 70 хиляди евро, просто звучи гротесно. Ако тези триумфи обаче бъдат съпоставени с няколкото решения на съда от последните седмици, с които прокуратурата беше наказана да заплати компенсации за стотици хиляди, а тези дни КОНПИ беше наказан по случая „ Данов “ да заплати разходи по делото от 134 хиляди лева и към това прибавим и многочислените неоправдателни решения против България в Европейски съд по правата на човека и за най-непредубедените хора излиза наяве, че тези органи се употребяват за бухалки против неуместни хора и компании, а цялостната им активност е симулация на битка с корупцията.

Изборът на Гешев съответствува и с друго знаково събитие – приемане на първо четене на оферти от Пеевски и Цонев закон за чистотата на медиите. Текстовете на този закон отлежаваха през интервала на Европредседателството в нечие чекмедже, с цел да не се излагаме пред чужденците, само че към този момент няма спънка да бъде придвижен. Срещу този законопроект гласоподаваха едвам 12 депутати. По този метод поразяващото единодушие при приемането на законите на Пеевски продължава. Едва ли другия подопечен герой против корупцията ще си направи труда да ревизира в тази ситуация с този законопроект има ли спор на ползи при Пеевски, в случай че последният се спряга за един от най-големите медийни босове. При това състояние да ползваш законодателната си самодейност за внасяне на този законопроект е минимум подозрително.

До момента законите, които пишат Пеевски и Цонев не са доста, само че във всички случаи са директно свързани с персоналните им бизнес ползи. Няма по какъв начин да не се напомнят двата съществени за момента закони пробутани от тях – закона за офшорните компании (Законът за икономическите и финансовите връзки с сдружения, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни собственици), както и многочислените промени на законите за първичното и вторичното плячкосване на КТБ. Цялата законодателна активност на Пеевски и Цонев се характеризира с фрапантно тъпчене на обикновени правни правила, само че въпреки това тези закони се одобряват с високо мнозинствоот всички партии. Както показах, законопроекта получи единствено 12 гласа срещу.

А Борисов продължава да се чуди за какво го пришиват към Пеевски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР