С отказаните танкери можеше да се направи печеливша сделка за

...
С отказаните танкери можеше да се направи печеливша сделка за
Коментари Харесай

Николов: С танкерите с газ можеше да се направи печеливша сделка

С отказаните танкери можеше да се направи печеливша договорка за България, а не трябваше те да се изпускат. Това сподели в ефира на бТВ някогашният енергиен министър Александър Николов, представен от " Сега ". Според него на фона на недостига на природен газ в Европа, поради държанието на един от доставчиците на пазара, това не е трябвало да се прави. Той счита, че удачният сюжет е бил те да бъдат взети и по-късно с тях да се вършат да вземем за пример суапови покупко-продажби, които да дадат опция за различни доставки за нашата страна. Препродажбата на танкерите, в случай че в действителност няма опция да бъдат разтоварени, биха донесли финансова изгода за страната.

Той дефинира мярката на служебното държавно управление да се откаже от 6 от корабите с американски полутечен газ като най-малкото необичайно, тъй като става дума за зимните месеци, когато потреблението на синьото гориво в България е най-висока. По думите му по този метод страната ни е оставена без конкуренция за доставки в най-рисковия интервал от годината и е липсвало предпочитание да се намерят слотове за разтоварването на корабите.

Николов се учудва по какъв начин от дейностите на служебния кабинет излиза, че Европейската комисия и гръцкият министър председател Мицотакис не споделят истината и увеличението на потенциала на терминала за полутечен газ в Ревитуса, край Атина не е към този момент факт. „ Със седемте танкера, количествата в хранилището в Чирен и количествата, идващи от Азербайджан, страната бе обезпечена с над 80% от нужните количества за зимата. Останалият дял може елементарно да се компенсира с ограничения за енергийна успеваемост и различни горива “, счита той.

Асен Василев и Кирил Петков също обявиха, че служебното държавно управление не споделя истината за договорката със седемте танкера. Петков съобщи, че газът от тях е бил с 30 $ по-евтин от средноевропейската цена и е бил обезпечен от Еврокомисията. Василев опроверга, че цената през гръцките
слотове била висока. Петков сподели още, че служебното държавно управление е било доста неенергично в опитите си да договаря с гърците за свободни слотове. Бившият министър председател изясни, че неговото държавно управление не е имало време да довърши договорката с танкерите. Разполагали са единствено с 2 дни. На 2 август президентът разпусна Народното събрание и назначи служебното държавно управление.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР