С осем на три гласа съдийската колегия на Висшия съдебен

...
С осем на три гласа съдийската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

ВСС гласува гласува съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината

С осем на три гласа съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет поддържа предлагането на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за правосъдна почивка от 15-и ноември до края на годината.

На възраженията на малцинството, че това ще ограничи опцията в условия на пандемия жителите да апелират в съда актове на изпълнителната власт, ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков отговори, че оповестяването на правосъдна почивка не е затваряне на съдилища.

Той се оплака от всекидневно възходящия брой на инфектирани или карантинирани поради COVID-19 съдии и правосъдните чиновници.

“Аз съм като малко РЗИ. В съда всеки ден се занимавам единствено с това – с карантинирани, с заболели, със заменени сформира. Но това е отговорността на административния началник ", сподели Чолаков, представен от БНР.

Почти 8% от административните съдии и правосъдните чиновници, или общо 64 души, са инфектирани с ковид или под карантина като контактни на лица с открита коронавирусна зараза, оповестиха от Върховния административен съд. Данните са към 2 ноември. 28 души чакат през днешния ден резултатите си от PCR проучвания, защото са имали изявени признаци или са били в контакт с потвърдено болен.

В случай че при някои от тях пробата се окаже положителен, процентът на карантинирани съдии и правосъдни чиновници в допълнение ще се усили, прецизират от Върховния административен съд.

По-рано, в отворено мнение Обединение на свободните юристи прикани Народното събрание, Висшия правосъден съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските препоръки в страната да се подхващат и поддържат нужните ограничения, с цел да не се стига до наново затваряне на съдилищата и до прекъсване на открити правосъдни съвещания по цивилен, търговски, административни и по-леки наказателни каузи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР