С Определение № 57/06.02.2020 г. по частно гражданско дело №

...
С Определение № 57/06.02.2020 г. по частно гражданско дело №
Коментари Харесай

ВКС остави запора над имотите на Баневи

С Определение № 57/06.02.2020 година по частно гражданско дело № 278/2020 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) дефинира, че не позволява касационно обжалване на определение по в.ч.гр.д. № 363/2019 година на Апелативен съд – Бургас в обжалваната му част, с която отчасти е анулирано определение по ч.гр.д. № 363/2019 година на Окръжен съд – Бургас и е позволено поръчителство на предстоящ иск за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество с цена до размера от 87 353 328,96 лв.. Определението е дефинитивно, прецизират от Върховен касационен съд.

Производството е формирано по частна касационна тъжба на Николай, Евгения и Мария Баневи, Валентин Расоков, „ АКБ Актив “, „ АКБ Форес българска капиталова група “ АД, „ Бреза – Н “ ООД, „ Партнърс Комерс “ ЕООД, „ Паррус “ ЕООД, „ Русалка Тур “ ЕООД, Финансово клирингова къща „ Сконто Съксес “ ООД, „ Хелио-Тур-С “ АД и „ Холандска фантазия “ АД против определението от 6 ноември 2019 година на Апелативен съд – Бургас, в частта му, с която е анулирано определение на Окръжен съд – Бургас и е позволено поръчителство на предстоящ иск на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество с цена 141 820 225,19 лева до размера от 87 353 328,96 лева посредством налагане на запор на акции и дялове от капитала на търговски сдружения, запор на движими движимости, запор на моторна яхта, запор на банкови сметки и забрана върху недвижими парцели.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че не са налице учредения за допускане на касационното обжалване. Неоснователно е изказванието, че актовете на окръжния и апелативния съд са неприемливи, защото съдилищата не са били локално способени да се произнесат по настояването за поръчителство на предстоящ иск, доколкото член 116, алинея 3 от ЗПКОНПИ планува, че способен е съдът по местоположение на парцела с най-висока данъчна оценка, който в тази ситуация се намирал в гр. София. Според висшите съдии способен да прегледа настояването е бил точно окръжният съд в гр. Бургас, защото в неговия регион (гр. Созопол), както е декларирано и в настояването, се намира парцелът с най-висока данъчна оценка, включен в листата на парцелите, във връзка с които се желае допускане на поръчителство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР