С определение № 14211 от 20 ноември тази година, Върховният

...
С определение № 14211 от 20 ноември тази година, Върховният
Коментари Харесай

Съдът се намеси в казуса с продажбата на ЧЕЗ

С определение № 14211 от 20 ноември тази година, Върховният административен съд (ВАС) се намеси в сагата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.

Жалбата е подадена от " Инерком България " – компанията на Гинка Върбакова, срещу повторния отвод на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да образува произвеждане за оценка на пазарния резултат от придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България от " Инерком”. А съгласно Върховен административен съд отводът на Комисия за защита на конкуренцията е незаконен.

Причината за правосъдното решение е безусловно буквоядна – сходно на повода, заради която Комисия за защита на конкуренцията не започва второто произвеждане. Според съда ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова не е спазила закона, защото трябвало да изиска премахване на нередности в настояването на " Инерком " и чак в случай че не е имало премахване, да има отвод да се образува произвеждане. А Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да образува произвеждане, тъй като " Инерком " към този момент има тъжба в съда срещу решението на Комисията да спре договорката поради очертаващ се предстоящ монопол на пазара на фотоволтаична сила (според КЗК) и смята, че това значи, че не може да има ново произвеждане, щом съдът всъщност би трябвало да се произнесе по същия въпрос по към този момент подадена друга тъжба.

Комисия за защита на конкуренцията е обжалвала, само че има обвързване да извърши напътствията на Върховен административен съд в период от 7 дни, който е изминал на 28 ноември. По информация от регистъра на производствата по Закона за защита на конкуренцията, наличен на интернет страницата на Комисия за защита на конкуренцията, към момента няма формирано произвеждане по договорката. Предстои да стане ясно какви ще са следствията.

Иначе делото за решението на Комисия за защита на конкуренцията да забрани договорката с ЧЕЗ е планувано за 14 май 2019 година пред Върховния административен съд.

Въпроси за " фотоволтаичната централизация "

Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията демонстрира, че съгласно Комисия за защита на конкуренцията фотоволтаичният пазар в България през предходната година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". По данни на ЕСО самата компания общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата " - Комисия за защита на конкуренцията го споделя в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.

В решението на Комисия за защита на конкуренцията написа и друго – в Методиката за установяване ситуацията на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е стеснителен и презюмира, че в тези случаи интервенцията няма капацитет да попречва значително конкуренцията! 26 мегавата по отношение на 1043 мегавата мощ сигурно обаче попада в границите на под 15% дял!

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР