С около 10-12 лева отгоре вече плащат шофьорите за на

...
С около 10-12 лева отгоре вече плащат шофьорите за на
Коментари Харесай

Заради новите екостикери: Плащаме повече за годишен технически преглед

С към 10-12 лв. от горната страна към този момент заплащат водачите за на автомобила в пунктовете за осъществяване на тези услуги, оповестява вестник " Телеграф “. Причината е, че на 12 юли, влязоха в действие условията за слагане на екостикери на колите. Някои от пунктовете, които до момента правиха прегледи за 35 лв., към този момент вземат 45 лв. за услугата. В други цената е нараснала от 36 на 48 лв..

По новите условия със особено устройство, което наподобява на смарт телефон, се снимат рамата на мотора и километражът. След това към тези данни се вкарват и резултатите от техническия обзор. Цялата информация пък отива непосредствено в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация “.
 150 000 екостикера лепят по колите от през днешния ден 150 000 екостикера лепят по колите от през днешния ден
Холограмният стикер с чип, който дели колите на 5 екологични категории, влиза в действие от през днешния ден. 150 000 лепенки към този момент са купени от ф...

Излъчваните нездравословни излъчвания от колите се мерят със специфичен апарат, който се прикачва на ауспуха и по-късно зарежда данните в компютъра на техническия пункт. С въвеждането на екостикера отпада и дребният ваучър за преминат механически обзор. Така водачите би трябвало да носят със себе си и огромния ваучър за прегледа, с цел да го показват при инспекция от пътна полиция.

Екостикерът пък се слага на предното стъкло на автомобила зад огледалото за задно виждане. В него има електронен чип, който съдържа цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж. На екостикера ще се отбелязва екокатегорията на автомобила При следващ обзор стикерът се подменя с нов, като в него се вкарват данните за изминатите километри и при вероятно инсталиране на газова уредба и регистрацията й може да бъде изменена и екологичната категория на автомобила поради лъчение на по-малко нездравословни излъчвания във въздуха. За задачата обаче водачите, които имат коли с АГУ, наложително би трябвало да са минали примитивен механически обзор на газовата апаратура в профилирани пунктове, като оттова по-късно се предават данните и в местата, където се вършат механически прегледи, обясниха експертите.

Екологичните категории на колите съгласно новите условия са 5, като най-замърсяващи са първа и второкласен, а най-екологични са от категория 4 и 5. За колите от последните две категории няма да има ограничавания за придвижване. Тези, чийто коли са от 1, 2 и 3 категория, ще би трябвало да наблюдават за въвеждане на ограничавания на придвижването на замърсяващи коли в центъра на града. Такива ще могат да вкарват кметовете от следващата година. Това ще се случва през зимните месеци, когато има мъгли и запалени печки, и ще трае не повече от ден-два, разясняват експертите от пункта. В случай че автомобил, избран с категория 1, 2 или 3, навлезе в неразрешена зона, го грози санкция. За извършители на екоизискванията ще наблюдават камери, конфигурирани в централните елементи на градовете.

По новите правила колите се разделят на пет екологични категории, като те зависят от годината на произвеждане и резултатите от замерванията за нездравословни излъчвания по време на техническия обзор.
 По-скъпи екостикери за колите при годишен механически обзор от 12-ти юли По-скъпи екостикери за колите при годишен механически обзор от 12-ти юли
От този понеделник, 12-ти юли, всеки водач, който минава механически обзор за автомобила си, ще получава нов тип екостикер за техниче...

Първите четири категории са за бензиновите и дизеловите коли, а в пета категория ще попадат единствено електрическите автомобили, водородните коли и хибридите с кабел за зареждане. За елементарните хибриди без кабел за зареждане ще важат измерванията за всички останали видове коли.

Така бензиновите коли от първа категория са тези с Евро 1 и 2. В тези граници са возилата, регистрирани преди 1 януари 1996 година, и излъчванията, които излъчват, са до 4,5 на 100. Втора екокатегория са колите, чиято първа регистрация е била в интервала от 1 януари 1996 година до 1 януари 1998 година. При тях предаваните излъчвания на луфт би трябвало да са до 0,5%. Третата категория са колите с регистрация от 1 януари 1998 година до 1 септември 2009 година, чиито въглеродни излъчвания не би трябвало да надвишават 0,3%. Четвърта категория, за която няма да има ограничавания за придвижване, са колите, създадени и въведени в употреба след 1 септември 2009 година, които излъчват не повече от 0,2% нездравословни излъчвания.

При дизелите категориите са разпределени още веднъж по години и количество нездравословни газове в атмосферата, само че там годината на произвеждане е доста повишена. Така най-замърсяващи са колите с първа регистрация преди 1 януари 2002 година Втора категория пък са тези, които са въведени в употреба от 1 януари 2002 до 1 януари 2007 година От тази дата до 1 септември 2009 година са колите, които влизат в трета категория, а четвърта са тези, създадени след септември 2009 година

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР