С оглед негативните реакции в Скопие от страна на управляващи,

...
С оглед негативните реакции в Скопие от страна на управляващи,
Коментари Харесай

За да няма спекулации: Вижте последния подписан протокол между България и РС Македония

С оглед отрицателните реакции в Скопие от страна на ръководещи, съпротива, както и на някогашния министър на външните работи Никола Димитров във връзка наличието на Френското предложение и в частност на двустранния протокол, публикуваме наличието на последния двустранен протокол по осъществяване на Договора за добросъседство от 2019 година Този протокол носи подписите на двамата тогавашни външни министри Екатерина Захариева и Никола Димитров.

И двата протокола са оригинали и не са преразказ на Агенция БГНЕС. За тяхното наличие носят отговорност участниците в тяхното правене.

В протокола, подписан през 2019 година, прави усещане наличието на значими исторически тематики, както и на съответен ангажимент за реализиране на общ исторически прочит за личността на Гоце Делчев до края на същата година:

„ Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси уверено да форсира своята активност по основни тематики от общата ни история (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други) настоявайки за реализиране на действителни резултати до края на 2019 година, в това число и по наличието на учебниците. В своята работа комисията прецизно да се придържа към наредбите на член 8, т. 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а точно с цел да способства за обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори, научно пояснение на историческите събития ", излиза наяве от протокола, подписан от Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Също по този начин в документа се приказва и за взаимно честване на общи исторически персони и събития:

„ Приемат предложенията за взаимно отбелязване на следните персони от общата ни история: Св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил. Правителствата на двете страни се задължават да разпространяват постигнатите договорености и в най-кратки периоди да съгласуват дати и церемонии за общото им отбелязване. При всички публични празнувания на тези персони следва ясно да се отбелязва историческата истина за общата ни история. “, написа в документа.

Въпреки че носи подписите на двамата външни министри, контрактуваните неща в този протокол, за жалост, не се извършват. И това е по виновност на македонската страна, която от края на 2019 година настойчиво се съпротивлява и прави всичко допустимо да не стартира договаряния с Европейски Съюз, като по този метод саботира всички старания на публична София да ѝ помогне по пътя на евроатлантическата интеграция. Поради тази причина се стигна и до неодобрението от страна на България РСМ да стартира договаряния за Европейски Съюз.

Съвместната междуправителствена комисия сред България и РСМ е основана на съображение член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие.

Протоколът съдържа 24 страници и визира всички въпроси на двустранните връзки в обособени глави. Той е подписан на 10 юни 2019 година

БГНЕС напомня, че Никола Димитров е наследник на видния македонски държавник и някогашен министър Димитър Димитров, прочут със своите изявления и книги, в които постоянно е защитавал историческата истина за българските корени на болшинството от популацията на районен съд Македония.

Френското предложение се състои от три самостоятелни детайла, които единствено в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни споделя че тематиката " двустранни връзки Скопие-София " ще бъде част от преговорния развой. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, основен документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е напълно артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е в действителност пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това ние да вдигнем ветото.

 protokol_bg_rsm_1.jpg

 protokol_bg_rsm_2.jpg

 protokol_bg_rsm_3.jpg

 protokol_bg_rsm_4.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР