С официално писмо до новото правителство браншови организации в сектор

...
С официално писмо до новото правителство браншови организации в сектор
Коментари Харесай

Производители на възобновяема електроенергия се обявиха срещу повишаването на цените

С публично писмо до новото държавно управление браншови организации в бранш " Енергетика " приканиха за опазване на съществуващите до момента цени за електрическа енергия до приключването на регулаторния интервал през юни 2022г. От Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ), Българска фотоволтаична асоциация (БФА) и Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) посочат, че препоръчаният от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) растеж на цените на силата заплашва самото действие на свободния пазар и би довел до банкрути при производителите на възобновима сила.

Вчера КЕВР съгласно което се планува смяна в така наречен планирана пазарна цена, която служи като база за определянето на редица други значими ставки в бранша. От сегашните 119 лева./мВтч съгласно регулатора референтната планирана пазарна цена би трябвало да стане 293.37 лева./мВтч. Това значи повдигане на цената на силата от възобновими източници с към 147 %, което се приема като удар против целия ВЕИ бранш, който сега обезпечава доста по-евтина сила по дълготрайните контракти.

Проблемът е, че основна част от електрическата енергия от ВЕИ към този момент е продадена по дълготрайни едногодишни контракти на цени близки до избраните от КЕВР през месец юли 2021. Тези контракти са с закрепени цени към крайни клиенти, енергийни тържища или други търговци. Затова смяна на прогнозната пазарна цена за ВЕИ производители би довела до искане за предоговаряне на цените по тези дълготрайни контракти по цялата верига производител, търговец, консуматор, което е невероятно защото в договорите има клаузи, които не плануват опция за предоговаряне.

" Следователно ВЕИ производителите ще изпаднат в обстановка, в която или няма да могат да обслужват заемите си поради доста занижените доходи от намалените награди, които ще получават, или ще спрат да извършват подписаните контракти. Подобна развръзка ще докара до серия от правосъдни производства сред търговци и ВЕИ производители, търговци и купувачи и други наранени страни. ", пишат трите асоциации.

Според тях в случай че се стигне до подобен процес в събитията това ще аргументи вреди за фирмите в размер на стотици милиони левове, банкрути при търговци и ВЕИ производители, фрапантно утежняване на капиталовия климат в страната, правосъдни производства против страната, загуба на доверие сред търговци и ВЕИ бранша в България и действителен риск за реализиране на доставките на свободен пазар.

Предложението на трите асоциации е държавното управление и КЕВР да изискат информация от фонд Сигурност на електроенергийната система (Фонд CEC) по отношение на ценовите параметри, по които се регистрират приходите на ВЕИ производителите, която би потвърдила, че болшинството от производителите продават електрическата енергия си на цени сходни с избраните в настоящото все още решение и обстоятелството, че болшинството производители от ВЕИ не са осъществили свръх облаги от продажба на проведен борсов пазар.

Те упорстват да се запазят непроменени прогнозните пазарни цени за производителите от ВЕИ до края на идващия регулаторен интервал, който изтича в края на юни 2022 година От браншовите организации показват, че одобряваните годишно от КЕВР цени в бранш " Електроенергетика " са в основата на комерсиалните решения на участниците на електроенергийния пазар и предопределят комерсиалните задължения сред тях за едногодишен интервал, с което се подсигуряват непоклатимост на приходите и предвидимост на паричните потоци. Това подсигурява съблюдаване на комерсиалните задължения сред всички участници за съответния едногодишен период, което от своя страна е поръчител за стабилността и сигурността на електроенергийния бранш, основен за националната сигурност на страната, показват търговците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР