С официални тържества в цялата страна българите честваха Националния празник

...
С официални тържества в цялата страна българите честваха Националния празник
Коментари Харесай

България чества националния си празник

С публични тържества в цялата страна българите честваха Националния празник 3 март и уважиха паметта на героите, жертвали живота си за свободата ни. Хиляди хора се качиха на връх Шипка, с цел да опразнуват 144 години от Освобождението от османско господство. Сред тях бяха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър председателят Кирил Петков, министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, ръководителят и зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски и Ирена Анастасова, депутати, жители.

" Време е да кажем: " България е единна! Време е да кажем, че България е над всичко! Стига сме се делили на разнообразни групи! Всички сме българи и всички почитаме Националния празник на България. Всеки, който желае да прави разделяне през днешния ден, не работи в ползите на нашата страна ", прикани в словото си министър-председателят.

" През 1878 година на 3 март евентуално също е било толкоз студено, колкото през днешния ден. Еуфорията в сърцата на българите също е била толкоз мощна. Защо са се били нашите предшественици? Защо са дали живота си опълченците на Шипка? Защо са дали живота си съветски, украински, финландски воини - с цел да бъдем свободни, да бъдем самостоятелни, да имаме България - единена ", съобщи Кирил Петков.

Той беше освиркан от симпатизанти на " Възраждане ", които вееха съветски флагове и викаха " Оставка! ", " Предатели! " и " НАТО вън! ". По време на изявлението на Петков беше замерян със снежни топки. Преди формалната гала един от последователите на " Възраждане " стигна до постамента със флагове и съумя на мястото на европейското знаме да сложи съветския байрак. Охраната го изведе и върна измежду множеството. Виковете против Минчев и Петков не стопираха даже когато децата, участващи в честването, рецитираха стихове и пяха песни. Премиерът реагира невъзмутимо и отиде да беседва с недоволните жители.

" Днес е Трети март - ден на национална горделивост, нашият народен празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова вероятност, само че с цел да се стигне дотук е извървян дълъг и сложен път на еднаквост, на битка за култура и независима черква, на битка за национално избавление ", сподели в речта си ръководителят на Народно събрание Никола Минчев. Хората на Костадин Костадинов посрещнаха думите му с крясъци: " Ууу! ".

Да бъдем обединени, да бъдем дружно, тъй като единствено дружно можем да посрещаме всички провокации, пред които ни изправят всеки ден, прикани Георги Свиленски. " Трети март е нашият народен празник. Трети март е признакът на възродена България. Трети март е началото на нова България ", акцентира Ирена Анастасова. " Винаги, когато сме били единни като нация, сме били добре и сме побеждавали. Трябва да бъдем единни и то освен на днешния ден ", безапелационна бе тя.

" Националният празник 3 март е нашето национално достойноство. Тогава българската страна е възобновена и потегля напред обединена ", съобщи Георги Гьоков. По думите му Санстефанският контракт, подписан през март 1878 година, е най-благоприятният за България. " Днес страната ни е свободна. Демокрацията е възобновена. Българите са народ, който заема своето почтено място в Европа ", акцентира Гьоков. Той пожела живот, здраве, шанс и добрини на всички българи.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния боец в София.

На церемонията участваха вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " и началник на комисията по защита в Народно събрание Атанас Зафиров, министри, депутати и доста жители.

Преди началото на празничния обред Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихида и молебен в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Празнични шествия, концерти и поднасяне на цветя пред паметниците на починалите за свободата на България имаше в цяата страна. В навечерието на празника алпинисти инсталираха 32-метров трибагреник на мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ". Деца пуснаха в небето над Благоевград 7 бели гълъба като обръщение за мир, съгласие и взаимопомощ в целия свят. Не липсваха и парадокси. Венецът, който беше поднесен от Областната администрация пред паметника на Альоша в Пловдив, беше с цветовете на украинското знаме - синьо и жълто. Най-малката пловдивчанка, изкачила " Бунарджика ", беше 9-месечната Николета. Няма мраз, няма горещина, би трябвало да знае традициите и да уважава историята, съобщи майка й Веселина Фиданова, тикайки количката по паважа.

На площад " Народно заседание " вечерта се организира тържествена заря-проверка по случай националния празник. Президентът Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и произнесе слово.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР