С обща декларация, внесена в на Народното събрание ГЕРБ, Продължаваме

...
С обща декларация, внесена в на Народното събрание ГЕРБ, Продължаваме
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и коалицията призоваха ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

С обща декларация, импортирана в на Народното събрание ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи насочат апел към Висшия правосъден съвет (ВСС) да спре процедурата по желание на нов основен прокурор, която.

Декларацията е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

В претекстовете към нея се показва, че освобождението на основния прокурор Иван Гешев и последвалото решение за разкриване на процедура по желание на нов основен прокурор, както и формираното произвеждане пред Конституционния съд, са породили публично напрежение и високи упования за законодателни промени, в това число конституционни. " Българските жители чакат избор на нов основен прокурор по нови и ясни правила след необятен публичен спор и в спокойна конюнктура ", написа още в претекстовете.

Новината бе обявена на първо време от депутатите от ГЕРБ Деница Сачева и Рая Назарян. Те акцентираха на първо време, че съблюдават конституционния принцип за разделяне на управляващите и не се месят в работата на правосъдната власт и по тази причина декларацията съставлява единствено апел за прекъсване на процедурата до окончателното приемане на измененията в Конституцията и до произнасянето на Конституционния съд по към този момент формираното дело по сигнал на някогашния основен прокурор Иван Гешев.

" Считаме, че в случай че процедурата не бъде спряна преди настъпването на тези две предпоставки, няма да докара до обективен избор на нов основен прокурор и ще наруши доверието и упованията на обществото ", сподели Назарян. Добави, че упованията на болшинството са, че общия план за промени в конституцията ще бъде подготвен до края на юли. Такава теза изрече при започване на седмицата министърът на правораздаването Атанас Славов. По думите ѝ е редно нов основен прокурор да бъде избиран по новите правила.

Още идната седмица декларацията ще бъде гласувана от пленарната зала, заяви Сачева.
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР