С обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона

...
С обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

АОБР настоява крайните потребители да заплащат директно тавана от 250 лв/MWh за ел.енергия


С обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България беше въведен механизъм за компенсиране на цените на електрическата сила, като компенсирането ще бъде 100% сред базовата цена от 250 лева./MWh и действителната месечна борсова цена. Приветстваме този механизъм, който е продължение на практиката за компенсиране на небитовите консуматори за цената на електрическата сила, почнала още в края на предходната година. Това показват в своя позиция от Асоциацията на организациите на българските работодатели. 

" Практиката до момента демонстрира, че за приемането на обезщетенията изминават приблизително към 30-40 дни. При актуалните ценови нива и при наложените къси шпации за осъществяване на заплащанията за електрическа енергия тази процедура е неработеща. Цените са такива, че заплащанията на седмична база от небитовите консуматори единствено за електрическа енергия надвишават приходите им от продажби. Подобни заплащания са непостижими за българската промишленост! На прага сме на ликвидна рецесия и постигане на неспособност за осъществяване на разплащания! Ефектът върху бизнеса ще бъде унищожителен! В подобен случай схемата за компенсиране на цените на електрическата сила ще се окаже безпредметна ", допълват оттова.

От АОБР приканват в незабавен порядък крайните консуматори да заплащат непосредствено тавана от 250 лв/MWh, без значение дали закупуват електрическата енергия от борсата, или през търговец.

" В противоположен случай рискуваме парите в промишлеността да свършат и индустриалната активност да бъде прекратена! Припомняме, че чакаме и приемане на обещаните от държавното управление обезщетения за цените на природния газ. На бизнеса беше дадено да бъде обезщетен за цените на газа, надвишаващи нивата от месец април. Друго неспазено заричане е и предлагането на дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия за крайните клиенти, каквито и понастоящем не са налични ", пишат още от Асоциацията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР