С нито един от двата вида код - изходен и

...
С нито един от двата вида код - изходен и
Коментари Харесай

Как може да се манипулира машинният вот

С нито един от двата типа код - първоначален и двоичен, не може да се манипулира вотът. Единствено в случай че някой стартира да продава изходният код, може да има проблеми с авторските права. Това съобщи пред NOVANEWS Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма ".

" Има кодове, които е хубаво да не има всеки. На машините може да работи единствено нещо, подписано със специфичен ключ. Той се генерира от ЦИК. Не би трябвало никой различен да има достъп до него. Само неговото владеене обаче не е задоволително да се манипулира вота. Има една хешфункция, която генерираш хашкод, изписан на разписката на всяка секция. Той би трябвало да е еднакъв в цялата страна. Ако някъде се разграничава, значи нещо не е наред в машините. Имаше няколко разлики, когато се счупиха някои машини. При строшаване на флашките, системата споделя, че има нарушаване. Такъв е и казусът с машините, където излезе надпис " Дневникът е фалшифициран ", изясни той.

Според него за корист с изборните гласове човек би трябвало да разполага с ключа, хешкода и някои от пин кодовете. " Те са десетки хиляди, а за корист би трябвало да има и няколко месеца, в които да се манипулира целият склад с машини. Флашките от машините, които се носят в РИК, могат да се преправят теоретично, в случай че генерирането на резултатите стане без контрол ", акцентира Тодоров.

По думите му има два обществени кода, до които партийни експерти могат да имат достъп. " Изходният код е писан от експерти, на програмен език. Това са стратегиите, работещи в машините. Партиите могат да пратят свои специалисти, с цел да схванат по какъв начин работят стратегиите. Този развой се случи и преди последните избори, въпреки и в камерен състав. Другият код - изпълнимият - двуичен код, който работи в машините, това са действително работещите стратегии в машините ", съобщи той. И добави, че в Белгия има модел, посредством който гласовете се пускат в машина, а тя ги брои, като не разрешава вкарването на външни разписки или девалидирането на разписки. А по отношение на искът против ЦИК Тодоров разкри, че е за 30 000 лв., не за 42 млн. и е непълен.
„ Кодът за машините не е полезност, която да се търгува. Той е обществен. Кодът е в ЦИК и може да бъде следен от политическите участници ”. Това съобщи в това време в „ Здравей, България ” депутатът от Политическа партия Иван Христанов.

Той разяснява разразилия се спор в Народното събрание по отношение на кода на машините. В петък депутатът Георги Свиленски разгласи, че социалистите няма да изтеглят настояването да се гласоподава с хартия, тъй като е имал предложение от Кирил Петков.

„ Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите, уважаеми сътрудници. Ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона. Защото вашият съпредседател и някогашен министър председател, пристигна и сподели: „ Оттеглете закона и ще ви дам кодовете ”. Кой е той, че ще държи кодовете на машините? ”, съобщи от трибуната Свиленски.

„ Този код просто споделя на машината по какъв начин да работи. Нищо повече. И отново споделям - кодът е обществен, може да бъде тестван от политическите участници в ЦИК ”, сподели през днешния ден Христанов. „ Кирил Петков най-вероятно споделя - в случай че ви тормози кодът, дано го подложим на разбор и оценка, с цел да изчезне това ваше терзание. Но отново споделям, той няма стойност като средство за търговия или въздействие ”, разяснява Христанов.

„ Свиленски излезе, хвърли бомбата. Малко по-късно Десислава Атанасова взе думата и сподели, че в случай че това е правилно, те имат терзания. Ако кодът позволяваше операции и ние бихме изпитвали терзание. По-интересно е по какъв начин ГЕРБ одобриха това голословно изказване за безспорна истина. Това изглеждаше изцяло синхронизирано ”, съобщи депутатът.

Христанов сподели, че от Политическа партия са обезпокоени, че някогашният им съдружен сътрудник толкоз упорства за хартиените бюлетини.

„ През 2005 година Българска социалистическа партия имат 1,2 милиона гласоподаватели. Те са се стопили. През 2009 година ГЕРБ имат 1,7 милиона гласоподаватели. Те са изгубили съвсем 1 милион гласоподаватели. Когато забележим по какъв начин тези 2 основни партии губят над 2/3 от гласоподавателите си и желаят да се върнат към  подправените протоколи, невалидните бюлетини. Това поражда паника. Машинното гласоподаване разрешава осъществяване на изборите с доста по-малко неточности ”, счита Христанов.
ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оферират анулация на машинното гласоподаване, с цел да махнат флашките и да няма машинен протокол, а разписките да се броят ръчно. Какъв е смисълът да има машинно гласоподаване, само че не и машинно броене? Това ще докара до голямо количество неточности и сбъркани протоколи. Ако ще вкарват хартиени бюлетини, най-малко да запазят машинното преброяване. Това сподели Мартин Димитров от " Демократична България " за " Твоят ден ".

" Имам предложение - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да отидат ревизират персонално разписките от машините, преди да настояват, че има неточности. ЦИК не откриха нарушавания, само че дано те ревизират още три пъти ", прикани той.

Депутатът дефинира като " смешни " изказванията на Българска социалистическа партия за това, че им е предлаган код. " ЦИК даваше достъп до главния код на всяка партия. От Демократична България отидохме, а тези, които основават интриги, не отидоха. Не можаха да покажат нито една неточност от машините. Когато флашка дефектира, се появява малоумен надпис " Дневникът е фалшифициран ", който IT експертите са сложили. Трябвало е да написа " сменете флашката развалена е ", счита Димитров.

Според него в случай че " Възраждане " желаят закриване на " Информационно обслужване ", би трябвало да предложат опция. " Ако нямаме проблем със сегашните машини, за какво да купуваме другите? Проблемът е, че хартиената коалиция желаят да няма машинно гласоподаване през пролетта. Попълването на бюлетина и след това сканиране е по-добър вид от единствено книжен избор. Но по кое време ще се купят машините и докога ще се вкарат? Бихме го разискали доста съществено ", уточни той.

Самият факт, че може да разполага някой с кодовете, който няма право да разполага с тях, към този момент е задоволителен този някой да завърши или с професионалната си, или с политическата си кариера. Това сподели пред " Фокус “ политологът доцент доктор Татяна Буруджиева във връзка зародилия спор сред някогашния министър председател Кирил Петков и народния представител от " Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски, по отношение на изказванието на господин Свиленски, че Петков държи кодовете на машините за изборите.

" Kонтролът над самите машини и техния програмен продукт и резултатът, който те дават, е приближен в тази ситуация с машинното гласоподаване на няколко експерти. Сега първо, че ние даже не знаем кои са тези експерти, нямаме никаква визия от това какъв брой те са експерти. Те не са излъчени, по никакъв метод примерно не са оторизирани и не е показано от общността, от гилдията на съответните ІТ експерти, че това са експертите, на които можем да се доверим в действителност. На всичкото от горната страна, се оказва, че кодовете не са там и не са под контрола на тези лица, които имат право да ги управляват. Дори единствено това към този момент е задоволително за доста сериозен проблем, само че този проблем е по отношение на резултата на самите избори “, уточни доцент Буруджиева във връзка абсурда сред Кирил Петков и Георги Свиленски и обвиняването на депутата от Българска социалистическа партия, че някогашният министър председател държи кодовете на машините за изборите. Според нея нито хартията, нито машината не може да реши политическите проблеми и добави, че политиците би трябвало да стимулират хората да отидат до урните и да гласоподават.

Относно предлагането на " Демократична България “ за основаване на преброителни центрове политологът разяснява, че опростяването или усложняването на администрацията по време на избори не решение и няма до докара до нищо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР