С незаконното изслушване на главния прокурор от парламентарната антикорупционна комисия,

...
С незаконното изслушване на главния прокурор от парламентарната антикорупционна комисия,
Коментари Харесай

Изслушването на Гешев в НС: Трябват зрелища, понеже хляб вече няма

С противозаконното чуване на основния прокурор от парламентарната антикорупционна комисия, партиите откриха предизборната акция
Отново е лято. Отново е горещо. Отново мирише на избори. И до момента в който по закуски или публично в президентството партиите от досегашната четворна коалиция търсят способи да закърпят най-малко краткотрайно разпадналото се ръководство, техни сътрудници в Народното събрание демонстрираха, че възможностите за второ държавно управление, излъчено от 47-ото Народно заседание, май са повече от минимални.

Депутатите от „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ потвърдиха и остарялата максима от родната политика, че нищо остаряло не е забравено и нищо ново не е научено. Особено когато това се отнася до обичаните на политици зрелища, с които по традиция започват предизборните акции у нас.

И тази година, както и предишното лято, магнит за политическата агитация, без изненада, се оказа основният прокурор Иван Гешев. В четвъртък в късния следобяд Гешев бил извикан на незабавно изключително съвещание на Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията на Народното събрание. Поводът - разгласените в сряда от евродепутата от Европейската национална партия Томаш Здеховски данни за съществуване на петорна експертиза на фотосите от „ спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов “, която посочила, че същите са монтаж.

Идеална опция за политически еднодневки да се опитат да се покатерят по гърба на обвинител №1, като употребяват неговата поява в Народното събрание за агитация и надъхване на електората. Избори идват, а за тях са нужни зрелища, тъй като самун към този момент няма. Всъщност има, само че нито е с положително качество, нито е толкоз на ниска цена, колкото ръководещите ни внушават.

Главният прокурор Иван Гешев взе, че се върза на клопката на разпадналото се болшинство и се яви в антикорупционната комисия, нищо че не му е работа. Всъщност, от явяването на Гешев има изгода – най-много за депутатите, на които раздаде извадки от Конституцията и решения на Конституционния съд, които да ги ограмотят – по какви въпроси и кои тъкмо комисии могат да го канят на чуване. И още нещо значимо – обвинител №1 обърна внимание на парламентаристите, че две години правосъдната власт стои без признати годишни доклади. Не единствено прокуратурата, само че и двете висши съдилища и Висшият правосъден съвет. Това обаче за някои очевидно няма значение, тъй като не е зрелищно.

Парадоксално е, че тъкмо Комисията на Народното събрание, която бори корупцията, изпадна в състояние да организира съвещание, което в действителност не е законно. И въпросът е – следва ли следователно депутатите да получат в допълнение заплащане или не, откакто съвещанието им  не е извършено по реда на Правилника на Народното събрание, който има силата на закон. Оказа се, че в залата има единствено осем депутата, в случай, че въпросната комисия има 17 членове. Двама от тях в това време станали самостоятелни, ръководителят ги изтрил от интернет-страницата, с което членовете на комисията станали 15. Да, но не!

Числеността и съставите на комисиите се дефинират от пленарния състав на Народното събрание, а не еднолично от ръководителя. Второ - отново в прорез с правилника съвещанието на комисията се организира паралелно с работата на самото Народно заседание, което отново се явява нарушаване. Кого обаче го интересува някакъв си устав, депутатите ли? Абсурд, и това не е зрелищно.

И въпреки още при започване на съвещанието основният прокурор да прикани парламентаристите да не го въвличат в политическите си борби, те направиха тъкмо това. Кои бяха изключително дейни ли? Не, не Манолова, Хаджигенов, Бабикян и Татяна Дончева, те към този момент не са в Народното събрание. В ролята на парламентарни лилипути този път се бяха заели Бачийски от „ Продължаваме промяната “, Румен Гечев от Българска социалистическа партия, Антоанета Цонева и спазващият диета Ивайло Мирчев от „ Демократична България “. И тук изниква още един абсурд – Гечев, Цонева и Мирчев не са членове на антикорупционната комисия, само че очевидно употребяват обстановката, с цел да си създадат едно селфи по какъв начин персонално са поискали оставката на основния прокурор. Предизборният темперамент на чуването на Иван Гешев си личеше и по още един подробност - то бе спретнато за улеснение на медиите в главната постройка на Народното събрание на пл. „ Народно заседание “, а не в някогашния партиен дом, където по традиция заседават комисиите.

Всичко изброено дотук демонстрира, че депутатите въобще не се интересуват от съответната тема, нито от хода на следствието, още по-малко от отговорите на основния прокурор, който очевидно откровено изрази изненадата си, че те са останали толкоз сюрпризирани от резултата от експертизата на фамозните снимки с „ пачки “ и „ кюлчета “, нещо което държавното обвиняване е отбелязало в свое прессъобщение от дълго време - още през предходната година.

За задачата на пропагандата обаче истината няма стойност, в противен случай, тя би трябвало да бъде заглушена, а това става единствено с популизъм и провокации, като спретната по отношение на Гешев от неколцина политически лилипути в зала „ Запад “ на Народното събрание.

Цонева ще се хвали във фейса, че персонално питала обвинител №1 – по кое време ще подаде оставка. Мирчев ще споделя, че знае кой е създател на фотосите, тъй като знаел IP-адреса, от който били пратени, а Бачийски ще продължи да прави странни взаимовръзки сред граничния пункт „ Капитан Андреево “ и „ Мата Хари “. Нищо от тези нелепости обаче няма да обезпечи евтина и сигурна доставка на газ за бизнеса, на ниска цена гориво, което да ограничи растежа на инфлацията или да реши ред други належащи въпроси. Нито Гешев ще си подаде оставката, минимум пък с цел да угоди на Цонева, Мирчев, Гечев и Бачийски. По всичко наподобява, че и  четиримата скоро ще са следващите политически лилипути, които откакто са пробвали несполучливо да го поместят, ще са потънали в забвение.
Източник: Труд
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР