С нея на дружеството е наредено да бъдат премахнати 25

...
С нея на дружеството е наредено да бъдат премахнати 25
Коментари Харесай

И ВАС даде зелена светлина на премахването на 25 ваканционни бунгала в местност „Мапи“

С нея на сдружението е подредено да бъдат отстранени 25 броя ваканционни бунгала и хигиеничен възел в околност Мапи, Сопозол. Незаконните постройки се намират наоколо до плаж Каваци. Върховните магистрати одобряват напълно претекстовете на първоинстанционния съд, написа.

По делото не е открита по безспорен метод годината на построяването на процесните бунгала. Разрешението за градеж е издадено за краткотрайно строителство - на съображение член 120 от Правилника за използване на Закона за териториално и селищно устройство (ППЗТСУ отм.). За тези обекти е използван режима по § 50а от Закона за териториално и селищно устройство (ЗТСУ отм.).

Съгласно този текст разрешенията за градеж и утвърдени планове за постройки, построени върху държавни и общински терени, без да са планувани в настоящите подробни градоустройствени проекти (ПУП), само че възможни като краткотрайно строителство по реда на анулираната алинея 4 на член 120 от ППЗТСУ (с Постановление № 500 на Министерски съвет от 1997 година /ДВ, бр. 6/1998 г.), все още на разрешаването им, губят деяние по право с приключване на периода, за който са позволени, само че не по-късно от три години от влизане в действие на изменението и допълнението на ППЗТСУ.

Поради това след приключване на цитирания гратисен интервал /20.01.2001г./, процесния градеж, даже да разполага със строителни бумаги по този ред, е подлежал на унищожаване като противозаконен.

За него не са открити и предпоставките по § 17 от ПР на Закон за устройство на територията, защото е осъществен в земеделска земя, без предназначението ѝ да е било променено, и не му е притурен дълготраен организационен статут. Следователно при всяка от изследваните хипотези бунгалата се квалифицират като противозаконен градеж по смисъла на член 225, алинея 2, т. 2 от Закон за устройство на територията и подлежат на унищожаване.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР