С навлизането на Северното полукълбо в новия сезон се появява

...
С навлизането на Северното полукълбо в новия сезон се появява
Коментари Харесай

Пролетното почистване е свързано с идеята за ново начало в различните религии

С навлизането на Северното полукълбо в новия сезон се появява заразителното предпочитание да почистим праха от паяжините и да изхвърлим безпорядъка. Пролетното разчистване, дълбокото разчистване на дома, е традиция, която е залегнала в обществата по целия свят и чиито корени водят началото си от дълбока античност.


То има и алегорично значение. Тази традиция, възприемана като ново начало, символизира прехода от зимния сезон към виталния напредък на пролетта. Като прочистват дома си от насъбраните боклуци и подреждат наличието му, хората основават по-чиста витална среда и чувство за душевна изясненост и прохлада, заяви National Geographic.

" С всяко размахване на метлата и лъскане на повърхността ние почитаме традиция, която надвишава времето, обединявайки ни с предходните генерации в общ блян към възобновяване и подмладяване ", сподели Даниел Патън, шеф на креативните стратегии и сбирките в Музея на дома в Лондон.

Човешкото държание е мощно повлияно от естествените цикли. През студените месеци имаме по-малко сила за отговорности като надълбоко разчистване. Не сме мързеливи; лимитираната дневна светлина задейства хормона мелатонин, който ни прави сънливи.

" Мелатонинът ни кара да се усещаме по-малко склонни да освежаваме пространството си. Когато сезоните стартират да се сменят, възприятието на ленивост понижава, а ние си възвръщаме силата и се усещаме въодушевени за надълбоко разчистване на жилищната си среда ", споделя авторката и психотерапевт Елоиз Скинър. " Когато освежаваме средата си, можем да почувстваме чувство за ново начало или възобновено възприятие за порив и упоритост ", добави тя.

Проучванията демонстрират също, че почистването може да бъде лечебно, както се вижда от новото потомство " cleanfluencers ", които превземат обществените медии. Милиони хора ги следят по какъв начин претърсват мръсни домове и дават препоръки за разчистване.

" Когато почистваме, постоянно ни се постанова да присъстваме на задачата, а това може да ни придвижи в сегашния миг и да ни накара да се усещаме по-осъзнати, ангажирани и наблюдателни. Повтарящият се темперамент също може да бъде успокоителен ", сподели Скинър.

Едно от най-ранните известни споменавания на пролетното разчистване се намира в еврейската традиция на Пасха, която се отбелязва всяка година през март или април. Хората отстраняват всички следи от хамец или квасен самун, който е неразрешен преди празника. Отстраняването му символизира бързината, с която израилтяните са избягали от Египет, без да могат да изчакат хлябът им да втаса, преди да поемат към свободата.

По сходен метод католиците почистват олтарите в църквите на Велики четвъртък преди Разпети петък, който се организира годишно напролет, през март или април. Новруз, който се чества към пролетното равноденствие през март, включва традицията, наречена khāne-takānī или " разклащане на къщата ". Хората перат облекла, одеяла и текстил в подготовка за този празник на към 3000 години - който може да се наблюдава до зороастризма, една от първите монотеистични религии в света.

Преди Лунната нова година в Китай е признато да се почиства домът от неприятния шанс и нещастието. Почистването, известно като " избърсване на праха ", дава път на шанса и просперитета през новата година, твърди Патън. Почистването би трябвало да се извърши преди празника, нормално през януари или февруари, защото почистването след празника се счита за унищожаване на шанса. В Тайланд по време на Сонгкран през април е признато да се почистват главно домовете, учебните заведения и публичните места, с цел да се пречистят преди тайландската Нова година. Хората си хвърлят вода по улиците, с цел да отмият неприятния шанс от миналата година, и по статуите на Буда, с цел да си обезпечат шанс през идната година.

Макар че концепцията за пролетното разчистване предшества актуалните технологии, достижения като електричеството и домакинските уреди са повлияли на нейното упражняване. Например преди електрическото осветяване хората са разчитали на огъня от горенето на въглища, масло и дърва, с цел да осветяват и отопляват домовете си, което е оставяло след себе си доста количество сажди. Прозорците са били компактно затворени, с цел да се предотврати навлизането на смъртоносно течение.

През пролетта е било прагматично да се отворят прозорците, с цел да се проветрят задушните домове, да се в профил мръсотията и да се поправят всички повреди, зародили през зимните месеци. Изобретения като прахосмукачки, перални машини и почистващи препарати направиха този развой по-ефективен и комфортен, позволявайки по-дълбоко и по-обстойно разчистване на жилищните пространства./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР