С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва

...
С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва
Коментари Харесай

Румен Радев: От България Русия получи своята писменост

С нашия принос към международното културно благосъстояние през днешния ден ние би трябвало да се усещаме сродени с нашата писменост, език и общата ни културна памет. Това съобщи президентът Румен Радев пред Народната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий ", където дружно с вицепрезидента Илияна Йотова сервира цветя пред паметника на светите братя по случай 24 май.

От България Русия получи своята книжовност, от нашите български земи в Русия пристигна и християнството и старобългарският църковно-славянски език. Така президентът Румен Радев разяснява галерия в Руския културен институт, съгласно която Кирил и Методий са просветители на Русия.

"Трябва повече да се обръщаме повече на учените, и на такива световноизвестни фактори като съветския академия Дмитрий Лихачов, който споделя, че на България Русия дължи своята нематериалност, своето духовно начало и съветската литература. От България ние получихме и устно, и документално църковно-славянския език и този върховен пласт на литературата. Ето тук е казано всичко ", сподели президентът.

По-рано от пресцентъра на президентството разпространиха формалното приветствие на президента Румен Радев към българския народ по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май.

Думите са домът, в който живеем. Нека не позволяваме в него да се засели плесента на незнанието, самодоволството и безкнижието, се споделя в обръщението.

Гордеем се с цивилизационния принос на българската писменост и словесност към духовността на славянските нации и културното благосъстояние на света, декларира още президентът и показва, че това е празник на духовното извисяване и на устрема към рационализиране посредством достиженията на науката и културата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР