С нарастващите случаи на коронавирус по света, учени изчислиха, че

...
С нарастващите случаи на коронавирус по света, учени изчислиха, че
Коментари Харесай

Как да не качим килограми, когато сме под карантина

С възходящите случаи на ковид по света, учени пресметнаха, че 1/3 от популацията на земята е под някаква форма на карантина. Това неизбежно води до смяна в навиците ни – изолацията кара някои да употребяват по-голямо количество храна, а придвижването ни е мощно лимитирано. Много хора към този момент се оплакват, че тези промени водят до повишаване на тежестта.

За да избегнем този резултат, диетолозите предизвестяват да понижим количеството храна, което консумираме. Причината е точно пониженият разход на сила, което кара непотребните калории да се преобразуват непосредствено в мазнини. Много хора са склонни да изберат по-нездравословна храна – сладкиш, вместо плод, да вземем за пример, споделят самите специалисти по хранене.

 Нездравословно хранене по време на карантина

Недостиг на хранителни артикули сега за благополучие няма и всички се надяват, че рецесията няма да докара до сходни сривове в стопанската система. Пандемията обаче непроменяемо е обвързвана със затънал метод на живот, постоянно нулево придвижване. Едновременно с това или не работим, или работим от у дома, а хладилника и шкафовете с бързи храни са безусловно на една ръка разстояние.

Склонността на хората да похапват от досада или пред компютъра води до проблематична композиция. Периодът на карантината се оказва изключително дълъг за множеството страни, което пък е пагубно за талията и за здравето ни.

Как наподобява обстановката в цифри обаче? Когато не правим физическа интензивност, тялото ни гори доста по-малко калории – с 300-400 по-малко. Ако работата ни преди попадането под карантина е била обвързвана с тежък труд или по-голяма интензивност, а след работа сте посещавали фитнес или съответен колективен спорт, тези калории порастват още повече.

Тук идва моментът на истината: какъв брой хора в действителност са понижили дневния си банкет на калории с най-малко 300 калории? Статистиката сочи, че тези количества по-скоро се усилват. Друг проблем е, че при стрес доста хора търсят избавление в храната. Често разтуха ни дават нездравословни и високовъглехидратни артикули.

За да не наддадете, от значително значение е да намалите порциите. Това може да стане по няколко метода – да сменим някои калорични артикули с по-бедни на сила други възможности. Така, в случай че слагате пълномаслено мляко в кафето си – сменете го с обезмаслено. Намалете на половина количествата лой, с които готвите. Заменете въглехидратите с по-нискокалорични други възможности. Така вместо печени картофи, направете микс от печени кореноплодни – картофи и моркови, към които освен това можете да добавите и тиквичка.

 Печени кореноплодни срещу качване на килограми

Ако имате деца, задачата постоянно става по-трудна. Малчуганите избират едни храни пред други. Примерете се, че мъчно ще ги убедите да вечерят чорба от спанак или броколи и карфиол на пара.

Вместо да разваляте фамилния уют със кавги поради храната, направете проект. Структурирайте менюто по този начин, че то да се харесва на всички. Ако децата упорстват за спагети или за картофи, вечеряйте дружно това, като се стараете да избирате качествени артикули и да заменяте висококалоричните артикули с по-полезни други възможности.

Друга рекомендация – не променяйте нормалното време за главните си хранения и забравете за похапването пред компютъра или пред тв приемника по през целия ден. Старайте се да имате 3 съществени и 2 междинни хранения, гответе сами, пробвайте се да сте дейни даже вкъщи – посредством почистване или домашни тренировки, да вземем за пример.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР