С начина, по който е договорена преговорната рамка за Република

...
С начина, по който е договорена преговорната рамка за Република
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Скопие: Ако РСМ не промени Конституцията, процесът ще спре

" С метода, по който е контрактувана преговорната рамка за Република Северна Македония, договарянията са отворени, а първата междуправителствена конференция слага началото на целия развой. Когато скринингът завърши, идната фаза изисква и последваща междуправителствена конференция, а нейното осъществяване зависи от осъществяването на двустранното съглашение сред България и Северна Македония. Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сюжет, в случай че главният закон не бъде изменен, ще бъде, че преговорният развой ще спре провеждането на междуправителствената конференция и идващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не тъй като трета страна ще наложи несъгласие, а тъй като решението на Северна Македония би означавало отдръпване от ангажимент, стихотворец двустранно с България “, споделя в седмичното изявление за Радио Свободна Европа посланикът на Европейски Съюз в Република Северна Македония Дейвид Гиър.

Гиър отхвърли да разяснява настояването на опозицията в страната за осъществяване на референдум, само че предлага да бъде погледната „ огромната картина “ и стратегическият избор, който Северна Македония е направила преди доста години, предава Българска телеграфна агенция.

„ Това е суверенно решение. Европейски Съюз е непринуден план, учреден на промени и демократични правила. Възможно е да напуснете, даже в случай че сте член. Видяхме това с Обединеното кралство. Така че целият план и целият метод не се основават на насила, а на съдействие и непринудено предпочитание да се присъедините и да бъдете част от този съюз, който се основава на фундаментални демократични правила.... Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци. Явно няма причина тази страна да слага под подозрение своята еднаквост. Попитахте дали има гаранции, дано бъдем ясни, гаранции няма. Самият развой няма 100 % гаранция. Самият развой се състои от поредност от моменти, в които би трябвало да се вземат единомислещи решения. Така работи за всички страни и никоя преговорна рамка не подсигурява, че няма да бъдат повдигнати и други въпроси, само че в случай че те бъдат повдигнати, Европейски Съюз ще се оправи с тях, както е правил в процеса на участието на други страни ", сподели Гиър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР