С началото на новата учебна година първи стъпки в програмирането

...
С началото на новата учебна година първи стъпки в програмирането
Коментари Харесай

Да програмираш бъдещето: Ученици се готвят за времето, когато ще имаме колеги роботи

С началото на новата образователна година първи стъпки в програмирането и цифровите науки вършат възпитаници от трети до 12-ти клас. И огромното предизвикателство - да са подготвени да работят в свят, в който се конкурират хора и роботи.

С развиването на технологиите е допустимо след време в някои специалности да имаме сътрудници роботи вместо хора. И е значимо допустимо най-рано да се фокусираме върху цифровата си просветеност, с цел да работим в съгласие с тях.

" Най-честите въпроси, които децата задават, са свързани с далечното бъдеще и най-честият въпрос и един от обичаните ми е " Роботите ще ни завладеят ли? ", сподели Севделин Сребринов, някогашен ученик и сегашен учител.

" Машините в един миг ще ни завладяват изцяло, това е ясно, само че индивидът няма по какъв начин да се размени. Даже в този момент говорейки за това, за толкоз нашумелия изкуствен интелект, това е отново стратегия и моето мнение е, че колкото и да усъвършенстват, каквото и да вършат. Тя няма да може да надскочи мозъка, човешкия мозък ", уточни Цветана Димитрова, преподавател в СУ " Св. Паисий Хилендарски " и учител в една от школите.

Кодът на триумфа е да имаш ясна цел и постепенно, само че поредно и настойчиво да я следваш.

" В първия час изяснявам, че в случай че погледнат на житейските си проблеми като на една задача по информатика, то тогава няма да е проблем, а една задача, която ще я разделим на подзадачи, ще измислим логаритъма и ще я решим. И по този начин наподобява всичко доста по-лесно ", добави Цветана Димитрова.

" Целта е да изградим цифрови умения не толкоз да ги превърнем в програмисти, тъй като живеем в свят, в който функционалната просветеност и цифровата просветеност са извънредно значими за триумфа на всички ", сподели Петър Шарков, изп. шеф на академията за образование по цифрови умения.

Защото и в живота, също както в програмирането най-важно е да не се отказваш, колкото и пъти да бъркаш кода, колкото и мъчно да наподобява на пръв взор.

" През технологиите ставаме по-продуктивни, по-ефективни и вършим работата по-добре. Съответно колкото повече разбираме езика на технологиите, а точно програмирането, толкоз е по-вероятно да ги използваме за основаване на нови неща, а освен за консумирането ", разяснява Петър Шарков.

Освен сполучливата реализация на учениците, достижение за екипа на академията е и израстването на някогашни ученици до преподаватели.

" Опитвам се да ги науча да мислят и да могат да схващат неща. В свят в който технологиите се развиват непрекъснато, едно нещо, което е ново през днешния ден, то към този момент е остаряло на следващия ден и концепцията е те да могат да си задават въпросите по какъв начин и за какво нещата работят, с цел да могат да си изясняват нещата даже в самия живот ", сподели Севделин Сребринов.

Това е единствено част от образованието на тези, които желаят да приказват езика на бъдещето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР