С наближаването на втората годишнина от началото на СВО, Западът

...
С наближаването на втората годишнина от началото на СВО, Западът
Коментари Харесай

САЩ предложиха пиратска схема за конфискация на руските активи

С наближаването на втората годишнина от началото на СВО, Западът от ден на ден стартира да приказва за това по какъв начин да присвои замразените суверенни активи на Русия. Както разбра английската преса, Съединените щати предложиха нов метод за конфискуването им - за това западните страни би трябвало да се признаят за жертви на боевете в Украйна. Експертите настояват, че сходна скица е елементарна машинация и няма нищо общо със закона. Каква е вероятността такова решение да бъде взето?

Според английския вестник “Файненшъл Таймс ” Вашингтон предлага замразените суверенни активи на Русия да бъдат трансферирани на Украйна благодарение на траншове от Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Съединени американски щати не са подкрепили обществено концепцията за конфискация, показва изданието, само че частно Вашингтон предлага разнообразни способи за прехвърлянето им на Украйна.

Един от документите, представен от вестника, гласи, че Съединени американски щати считат сходна стъпка за „ контрамярка “ против Русия. Тя може да бъде позволена от интернационалното право, в случай че бъде приложена от „ засегнатите “ страни, измежду които създателите включват съдружниците на Украйна. Тоест страните могат да легализират конфискацията на активи, като се признаят за жертви на боевете в Украйна.

В документа, с който вестникът разполага, изземването на замразените активи се назовава " задатък " към средствата, които съгласно Запада Русия ще би трябвало да компенсира на Украйна след разрешаването на спора. “Файненшъл Таймс ” изяснява, че активите на Руската централна банка са предпазени от интернационалното право, тъй че тяхната конфискация „ би довела до съществени последствия за финансовата система “ на света.

След началото на съветската спецоперация в Украйна страните от Голямата седморка (Г-7), Европейският съюз и Австралия замразиха съветски активи на стойност 260 милиарда евро. Европейски Съюз разполага с към 210 милиарда евро. От тях към 191 милиарда евро се ръководят от интернационалната платформа “Евроклиър ” в Белгия, други 19 милиарда евро във Франция. Други страни от общността имат доста по-малки суми. Швейцария има 7,8 милиарда евро.

Дебатът за ориста на съветските запаси се следи от близко по целия свят, като в доста страни се повдигат съществени подозрения по отношение на законността на конфискацията. Критиците споделят, че Западът ползва двойни стандарти към Украйна и трансформира „ учредения на правила ред “, като навлиза в частната благосъстоятелност.

През последните седмици представители на страните от Г-7 активизираха договарянията за потреблението на част от замразените активи на Руската федерация. Вашингтон чака този въпрос да бъде разискван на идната среща на водачите на Г-7, планувана за 24 февруари, втората годишнина от началото на СВО.

Британският външен министър Дейвид Камерън допусна, че има " юридически механизъм " за конфискуване на съветските активи. Той има намерение да работи със Съединените щати по този въпрос, в случай че други съдружници не желаят да подхващат сходна стъпка. Според “Файненшъл Таймс ” обаче опасения за това показват Франция, Германия и Италия.

За това, че към годишнината от началото на СВО на Запад имат намерение да употребяват част от съветските средства, може да се съди по интензивността на немските управляващи. Както разбра немското издание “Шпигел ”, немската генерална прокуратура има намерение да конфискува част от съветските активи на стойност над 720 милиона евро, с цел да попълни държавния бюджет. Искане за това е импортирано в съда във Франкфурт на Майн.

Парите, сложени в немската дъщерна банка на “ДжейПи Морган ” принадлежат на дъщерното сдружение на Московската борса, Националния разплащателен депозитар, който е под наказания на Европейски Съюз от юни 2022 година През август предходната година НРД се обърна към Съда на Европейски Съюз в Люксембург с искане за анулация на наложените ограничавания.

В същото време Европейският съюз явно не има намерение да анулира глобите против Русия, даже в случай че военните дейности в Украйна бъдат изцяло приключени. Това съобщи дипломатически източник в задачата на една от европейските страни в Брюксел. За премахването на глобите, както и за въвеждането им, е належащо „ единомислещо решение “ в Съвета на Европейски Съюз. Всяка от 27-те страни от Европейски Съюз може да забави процеса „ под всевъзможен претекст “. Според него „ сегашните наказания на Европейски Съюз нямат критерии за анулация “, а „ опциите за запазването им в действие са юридически неограничени “.

„ По създание Съединени американски щати взеха решение да употребяват безусловно пресилена дефиниция, с цел да откраднат съветските пари. Те желаят да кажат на западния жител: „ Ние не просто ограбваме, ние наказваме за обиди, за породени вреди. “ Всичко това припомня на вицовете от „ Кучешко сърце “ и „ Златния телец “: в действителност това е „ рана на фронтовете на Колчак “, на това са способни единствено измамници, деца на лейтенант Шмид “, споделя Владимир Скачко, киевски политолог.

„ Подобни приключвания в английската преса са опити на западната общественост да откри някакъв повсеместен и условно легален метод, който да им разреши по някакъв метод да присвоят съветската частна благосъстоятелност, без да нарушават правилата на неприкосновеността на частната благосъстоятелност “, добави събеседникът.

Според прогнозата на политолога няма да е допустимо да се конфискуват съветски средства по легален метод, само че на общия декор на русофобията и фейковете за СВО на Запад, парите могат просто да бъдат откраднати.

„ Те могат единствено да лишават замразените пари и да нарушат личните си съществени правила. Това е изцяло пресилена дефиниция, само че в изискванията на всеобщо затъпяване на публичното мнение на Запад може да свърши работа, изключително на фона на русофобията и подправените вести, че Украйна е центърът на демокрацията и Русия е тирания “, сигурен е специалистът.

„ Решението за конфискация може да бъде взето “, споделя икономистът Антон Любич. „ Това решение е чисто политическо и няма нищо общо с интернационалното или гражданското право по отношение на отбраната на суверенната и частната благосъстоятелност. “

Суверенната благосъстоятелност, уточни специалистът, може да бъде иззета при положение на конфискуващата страна, която афишира война на Русия или вследствие на доброволното единодушие на Русия. „ Третият случай е решение на интернационален съд, чиято пълномощия Русия е приела непринудено, за угаждане на исковете на лица, наранени от дейностите на Русия. Четвъртият случай е изземване въз основа на решение на съветски съд по иск против съветската страна от лица, наранени от дейностите на Русия “, изясни събеседникът.

Други правни механизми няма, акцентира Любич. „ Ако въпросът е, могат ли пиратството и магистралните грабежи да бъдат съживени? Разбира се, може, само че тогава всеки ще се отнася към пиратите и разбойниците по съответния метод. Как това ще се отрази на статута на „ несъмнено леговище “ и интернационален финансов център зависи от тези, от които зависи сходно решение “, добави икономистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР