С наближаването на всяко следващо гласуване въпросът за това каква

...
С наближаването на всяко следващо гласуване въпросът за това каква
Коментари Харесай

Мажоритарни, смесени и пропорционални системи: Кой как гласува в Европа?

С наближаването на всяко последващо гласоподаване въпросът за това каква да е нашата изборна система става настоящ. Спорове за това са водени от Великото Народно заседание през 1990 година до през днешния ден и надали ще приключат през 2019 година. Причината - постоянно във всички избори има спечелили и победени. За спечелилите системата, по която са спечелили, е съвършена, за победените - тя е повода за загубата.

Тези отзиви се менят, съгласно позицията на съответната политическа мощ след преброяването на бюлетините. Не е толкоз значимо обаче по какъв начин ги избираме, а кого избираме и дали всички участници са в действителност най-хубавите представители на обществото.

В България сме имали и мажоритарно определени депутати, и смесено определени, а в този момент - пропорционална система с нещо като мажоритарен детайл - преференциите. Предстои те да се запазят и за двата избора през 2019 година - европейски и локален избор.

Кой каква система употребява в Европа?

Mажоритарен избор се ползва в 6 страни от Европейския съюз: Англия , Франция , Полша , Чехия , Латвия и Словения (за избор на горна камара на парламента).

На Острова това е наложило класическата двупартийна система, като всяка трета партия, даже и с 25% от вота, по натурален метод отпада от Народното събрание.

Във Франция ситуацията е малко по-различно. Там системата е родила двублоков модел - десни и леви, като към всяка от двете съществени партии са групирани по-малки партии със сходна ориентировка. Френската система сполучливо изолира от властта националистите на Льо Пен, които с 16% от вота получават най-много 1-2 мандата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР