С наближаването на Коледните празници един от най-универсалните, а и

...
С наближаването на Коледните празници един от най-универсалните, а и
Коментари Харесай

Капризното цвете Коледна звезда не е подарък за всеки

С наближаването на Коледните празници един от най-универсалните, а и публикувани хрумвания за подарък, е цветето Коледна звезда. Със своите червени листа, които производителите доукрасяват с брокат и неестествен сняг, цветето е отличен придружител на коледната софра.

Ако в миналото сте отглеждали или подарявали такова цвете, ще знаете, че то не е за всеки собственик поради извънредно капризното си развъждане. Всъщност, Коледната звезда няма нищо общо с Коледа. То е родом от Мексико и в природата се среща в две разцветки – бледожълто и алено, само че с годините производителите са основали хибриди, вследствие на които към този момент може да се срещне в бяло, розово, наситено жълто. В истинският си тип цветето съставлява шубрак с височина до 3-4 метра. Първите растения са пренесени в Европа през 1843 година в саксия, със стъбълце, високо единствено 40 см. Като декоративно саксийно растение е селектирано за първи път в Америка и от този момент става известно по целия свят като знак на Коледа. Поради огромния интерес и търсене, цветарски компании в Съединени американски щати, Холандия и Германия непрестанно работят върху нови селекции на растението.

Същинският цвят съставлява няколко дребни цветчета, ситуирани в средата на цветната розетка. Цъфти от декември до февруари. Получава името си „ звезда “ заради това, че цъфти по време на Коледа и че прицветниците образуват формата на звезда. Известно е и като Витлеемска звезда и Рождественска звезда.

Растението е отровно, сокът му провокира кожни раздразнения.

Отглеждането му, обаче, е същинска просвета – доста редки са случаите на такова цвете, харизано или купено по Коледа, да оживее до лятото. Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, и стартира да цъфти през зимата, когато денят е по-къс. Растението има потребност от задоволително светлина и температури от 17 – 21 °С през нощта и 20 – 24 °С денем. Трябва да се заобикаля директната слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.

Опитните градинари поучават да предприемете следните стъпки, в случай че желаете Коледната звезда да ви радва през цялата година:

Щом ви подарят Коледна звезда, неотложно я извадете от целофановата опаковка. Поставете я на южен или югоизточен прозорец като внимавате листата й да не се допират до стъклото или до околни предмети. Цветето не обича директна топлота, по тази причина не поставяйте Коледната звезда покрай парното.

Цветето обича температура от към 21-24 градуса. Поливайте я с по-топла вода (около 25-35 градуса) и по този начин, че почвата да е влажна, само че не подгизнала. Два пъти в месеца можете да я подсилвате с тор за листно-декоративни растения.

След като прецъфти и окапят цветните листа, изрежете цветето на 10 см от корените, и го поставете за 2 месеца в по-хладно помещение с по-рядко поливане. Това е наложителната „ отмора “ на Коледната звезда. Около месец март пресадете Коледната звезда в по-голяма саксия и в богат на хранителни субстанции торфен субстрат, който ще й помогне да разшири корените си в новата саксия. Щом цветето се разсъни, поливайте постоянно.

През лятото цветето умерено може да живее на балкона или на двора. През есента Коледната звезда стартира да се приготвя за нов разцвет. Най-важното през този интервал е да й се обезпечи дневен и нощен режим: Коледната звезда е растение на късия ден и, с цел да й осигурите верни условия за разцвет, всяка вечер от октомври натам я местете на безспорна мрачевина (в килер, долап, може да я покривате с мрачен найлон или кашон). Сутрин я изнасяйте назад на дневна светлина. Редувайте този режим до Коледа, когато цветето ще ви възнагради още веднъж с красивите си цветни листа. Задължително е подхранването с листен тор за цъфтящи растения. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР