С множество спортни демонстрации и атрактивна програма 2018 година ще

...
С множество спортни демонстрации и атрактивна програма 2018 година ще
Коментари Харесай

Европейският ден на спорта в училище среща ученици и шампиони на българския спорт

С голям брой спортни демонстрации и атрактивна стратегия 2018 година ще бъде публично открит Европейският ден на спорта в учебно заведение. Това ще бъде четвъртата година, през която в България ще се реализира празникът на физическата интензивност, който сплотява учебните заведения в идеята за поощряване на физическата интензивност измежду децата. За миналите три години, присъединяване в самодейността са взели над 200 000 възпитаници, като единствено през миналата 2017-а посланието на самата акция доближи до над 130 000 души. През тази година патрон на самодейността стана Министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

През 2018-а година събитието ще се организира в цялата страна на 28 септември, а денят ще бъде публично открит в Национално приблизително учебно заведение София. На откриването ще участват редица сегашни първенци от разнообразни спортни дисциплини, които със своя персонален образец ще стимулират младежите да се раздвижат. Бившият национал по волейбол Евгени Иванов - Пушката още веднъж застана зад самодейността и ще въодушеви учениците с къса физзарядка, като ще даде старт ма празника тъкмо в 10 часа в двора на учебното заведение.

На формалното разкриване ще участват още Доц. доктор Стоян Христов Андонов, Заместник-министър в Министерството на младежта и спорт, господин Валери Игнатов, Директор Дирекция спорт за учащи, господин Анатоли Илиев, общински консултант - Столична община, представители на управлението на Национална спортна академия, проф. Петър Киров, повторен олимпийски медалист по класическа битка.

Участие в спортния празник ще вземат възпитаници от спортните учебни заведения в София, които ще гостуват на НСУ " София " и дружно ще премерят сили в разнообразни типове спорт (лека атлетика, таекуондо, баскетбол, волейбол и доста други). В програмата ще бъдат включени занимателни трасета и щафетни инги за най-малките, както и осведомителна шатра за информация срещу използването на допинг.

BG Бъди деен още веднъж ще награди най-активните учебни заведения от Европейски ден на спорта в учебно заведение. Те ще бъдат определени по направените от сдружението критерии, а Министерството на младежта и спорта ще обезпечи специфични награди, които ще бъдат връчени на публична гала в края на годината.

Нивата на обездвижване при децата и младежите са се нараснали 10 пъти през последните четири десетилетия. Половин милион европейци умират всяка година заради липса на физическа интензивност, а неналичието на физическа интензивност е четвъртият водещ фактор за смъртността в световен мащаб. Един от всеки четирима европейци не прави задоволителна физическа интензивност.

При младежите този индикатор е още по-шокиращ - четирима от всеки пет. За да бъде решен този проблем би трябвало да се стартира от учебното заведение. То би трябвало непрекъснато да популяризира посланието за потребността от физическа интензивност и здравно развиване, освен посредством преподавателя по физическо образование, само че и благодарение на учителите по останалите предмети и, несъмнено - на самия шеф.

През 2017 година, 74 хиляди възпитаници oт над 175 обитаеми места взеха присъединяване в най-активния ден измежду учениците, като нашата страна още веднъж бе измежду призовите места в Европа от всички участващи 19 страни с най-вече раздвижени възпитаници, с помощта на съдружие БГ Бъди деен.

 Проектът за нов Закон за физическото образование и спорта мина на второ четене
Проектът за нов Закон за физическото образование и спорта мина на второ четене

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва на съвещанието
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР