С минута мълчание, сирени и поднасяне на венци пред Паметника

...
С минута мълчание, сирени и поднасяне на венци пред Паметника
Коментари Харесай

Паметта на загиналите при спасяването на хора медици беше почетена в “Деня на спасението“

С минута безмълвие, сирени и поднасяне на венци пред Паметника на починалите медицински чинове Военномедицинска академия (ВМА) означи “Деня на спасението ".

За 15-а поредна година, точно на Голяма Богородица, медици, жители и представители на институциите почитат паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда и доброволци, починали при спасяването на човешки живот.

“Денят на спасението” се отбелязва от 2005 година, а датата не е определена инцидентно. На 15 август 1963 година доктор Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, избавя 47 души, като ги изнася от пламнал рейс, а на идващия ден умира от раните си. На него е кръстена многопрофилната регионална болница във Велико Търново.

От 20 декември 2012 година честването на 15 август като “Ден на спасението " е официализирано с решение на Министерски съвет.

Началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски, напомни, че са известни имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, които са починали, до момента в който избавят други хора. В описите са и служители на реда, минни спасители и елементарни жители, изгубили живота си, спасявайки други хора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР