С маски и калцуни ще влизат богомолците в манастирите за

...
С маски и калцуни ще влизат богомолците в манастирите за
Коментари Харесай

На Голяма Богородица с маски и калцуни в манастира

С маски и калцуни ще влизат богомолците в манастирите за Голяма Богородица. 

Бачковският манастир чака хиляди богомолци да се стекат в светата обител във връзка огромния празник Успение Богородично на 15 август.  По традиция вярващи от всички краища на страната отиват в храма още предния ден, когато стартират и тържествените богослужения. В нощта против празника манастирът остава отворен и пристигналите да се допрян до Чудотворната икона преспиват там или се разполагат по близките чардаци. Миналата година празникът събра повече от 12 000 богомолци, напомни " Марица ".

Празничната стратегия стартира с дребна вечерня и опело на Света Богородица, продължава с всенощно бдение. Към среднощ стартира утренята, след която в дребните часове на 15 август следва четене на молебствия от Псалтира. В самия ден ще бъдат отслужени полунощница и утреня, след което ще стартира Божествената света литургия. По традиция по-късно ще бъде раздаден осветлен курбан, дарен от богомолци.

Пред „ Марица “ секретарят на Бачковския манастир Васил увери, че са подхванати всички защитни ограничения по отношение на пандемията от COVID-19. Ще бъдат осъществени няколко дезинфекции в двора на обителта, непрекъснато ще се почистват и предметите, до които се допират богомолците, изключително Чудотворната икона и храмовите порти.

„ Заради пандемията ще имаме малко по-високи условия към вярващите във връзка с влизане в манастира. Ще се влиза единствено с маски на лицето и калцуни на краката, наложително на входа ще има препарат за дезинфекция на ръцете.

Ще се следи прецизно за съблюдаване на нужното разстояние сред хората, каквито са разпоредбите при сходни мероприятия по време на ковид. Чудотворната икона ще се забърсва с дезинфектант след всеки богомолец, който я целуне. Общо взето, ще сме малко по-взискателни и ще призоваваме хората да се съобразят с условията “, сподели секретарят на обителта и добави, че разчита на отговорност от всички, които ще дойдат, с цел да отбележат Успение Богородично и храмовия празник.

„ Църквата е отворена за всички хора, които търсят избавление. Надяваме се, както през годините до момента, да има доста вярващи, тъй като в сходни времена храмът и вярата са единствената ни вяра. Няма по какъв начин църквата да затвори порти и да обърне тил на богомолците “, сподели още той.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР