С мащабен лекоатлетически пробег да се открие барелефа на Михаил

...
С мащабен лекоатлетически пробег да се открие барелефа на Михаил
Коментари Харесай

За откриването на барелефа на Михаил Желев предвиждат мащабен лекоатлетически пробег в Сливен

С огромен лекоатлетически пробег да се открие барелефа на Михаил Желев разискаха на среща кметът Стефан Радев, ръководителят на локалния парламент Димитър Митев и Желязко Желев - наследник на починалата сливенска легенда в леката атлетика.

Проявите се възнамеряват за 15 юли и са отдадени на 80-годишнината на някогашния сливенски спортист, който си отиде от този свят при започване на 2021 година

Лекоатлетическата конкуренция ще бъде за няколко възрастови групи, на разнообразни дистанции, с присъединяване на състезатели от цялата страна. Предвижда се награден фонд за спечелилите.

От Общината оповестиха, че подетата самодейност от Желязко Желев срещна цялостната поддръжка на кмета Стефан Радев, съгласно който Сливен има своите именити спортисти, дали доста на града с достиженията си.

Председателят на локалния парламент Димитър Митев се ангажира с концепцията. Той акцентира, че такива дела си заслужават напъните и подготовката.

Общинският съвет гласоподава единомислещо за построяването и слагането на паметна плоча на заслужилия занаятчия на спорта Михаил Желев. Тя ще бъде във фоайето на покритата лекоатлетическа писта, която ще носи неговото име, отново с решение на локалния парламент.

Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 година в град Сливен. Той е лекоатлет със забележителен принос за триумфите на спортистите от страната и общината в междинните и дългите дистанции и кросовите бягания. Състезава се в дисциплината 3000 метра стипълчейз. Най-големият му триумф е спечелването на Европейската купа с време 8 минути и 25 секунди през 1969 год. Резултат, който не е усъвършенстван идващите 45 години. През същата година е определен за състезател на годината на България и е почетен със званието „ Почетен жител на град Сливен “.

Участва два пъти в Олимпийски игри. На игрите в Мексико през 1968 год. се класира на 6-то място и носи първите олимпийски точки от лека атлетика за страната. Михаил Желев е единствения българин притежател на премията „ Златен шпайк “ за най-хубав лекоатлет на Европа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР