С Маги ни свързва отдавнашна симпатия и ползотворно сътрудничество. Тя

...
С Маги ни свързва отдавнашна симпатия и ползотворно сътрудничество. Тя
Коментари Харесай

Маги Пашова за храненето на бебетата, модните диети и прекаляването по празниците

С Маги ни свързва отдавнашна благосклонност и ползотворно съдействие. Тя беше първият фуд блогър на Момичетата от града и споделяше с нас своите въодушевено разказани и отлично снимани предписания. Благодарение на образованието й на експерт по хранене от Институт по Природосъобразно хранене в Канада, през последните две години Маги сполучливо разви своята процедура по здравословно хранене и тъкмо преди коледните празници ни зарадва с една доста значима книга - " По-здрави бебета ". Говорим си с нея за храната като съзнателен избор, за митовете, които дефинират зареждането на бебетата, за коледните пости и прекаляването с храна по празниците.

Коя е Магдалена Пашова, тук и в този момент?
Жена, разкрила призванието си, последваща фантазиите си, обичана и обичаща, и същински признателна, че има всичко това!

Каква е твоята еволюция или може би гражданска война?
Мисля, че моята персонална еволюция беше пътят или по-скоро скокът от открития и сигурен живот на корпоративен чиновник в неизвестността на предприемачеството – да стартира да изучавам още веднъж, да основа личен бранд и лична процедура. В началото чувството е като при свбодно рухване – губиш почва под краката си, само че когато същински искаш нещо и си подготвен да вложиш в него всичко – труд, свободно време, религия и още труд – разбираш,  че имаш криле и можеш да летиш. Тогава се появяват точните учители, сътрудници и благоприятни условия. На 33 години се усещам стъпила в личния си център, ходя по своя път и и имам вяра, че една жена може да реализира всичко, когато следва сърцето и вътрешния си глас, а не егото и страхът, нашепващ й „ Не рискувай! Ще се провалиш! Не е допустимо! “.

Разкажи ни за книгата, която одеве издаде... Кое породи нейното раждане, какво ще се промени след нея?
Вдъхновение за книгата беше моята щерка. Желанието ми да й дам здравословен старт в живота като се храня уравновесено през бременността и в интервала на кърмене, като я захраня вярно и пълноценно, ме накара да прочета и изуча разнообразни теории по тематиката, както и клиничните проучвания, стоящи зад тях.

Впоследствие при мен започнаха да идват за съвещания доста дами с въпроси за храненето през бременността, при кърмене и зареждане. Повечето се чувставаха комплицирани от огромното количество противоречаща си информация, на която попадаха в книги и интернет конгреси, чуваха от своите педиатри, майки и приятелки. Така се роди концепцията да основа една практична книга за майки, която на наличен и прибавен език да изяснява въпроси, свързани с храненето на бебетата. Отговарям на тези въпроси, споделяйки знанията си като  експерт по хранене от Институт по Природосъобразно хранене в Канада и практическия си опит като майка в България.

Онова, което се надявам да се промени след „ По-здрави бебета “ е от ден на ден майки да осъзнаят смисъла на храната за детското здраве и да подходят осъзнато и с нужната подготовка към този развой.

Какви са най-големите заблуди във връзка с храненето на бебетата?
Бих могла да посоча доста такива, само че ще се огранича до главните. Например че кърмените бебета би трябвало да се хранят на 3 часа; че на бебе под 6 месеца може да се дава плодов сок; че картофът е подобаваща първа храна; че бебето има потребност от така наречен бебешки бисквити и сухари; че вечерята на бебето може да бъде мляко с бисквитка (вие бихте ли вечеряли мляко с бисквитка?!); че оризовите и другите инстантни каши са пълноценна бебешка храна; че е ок на бебето да се дава прясно мляко и други

А за по-големите деца – тях по какъв начин да ги храним? Смяташ ли да създадеш правила за хранене и за тях?
При по-големите деца главният проблем, с който се сблъскават родителите, е злоядството т.е. ограничението на менюто  на детето до 3-4 на брой одобрявани от него храни. Когато сходно оскъдно на многообразие хранене се ползва за повече от няколко седмици, то може да отключи съществени хранителни дефицити с следствие за здравето и прочувственото положение на детето. Работя с такива деца и евентуално в някакъв предстоящ интервал ще споделя опита си в подобаваща форма - било то книга или семинар за родители.

По кои други планове работиш в последно време?
Работя доста с дами, тъй като от ден на ден дами осъзнават ролята на храненето за здравето и хубостта, и търсят професионална помощ. Някои го вършат, с цел да отслабнат, други, тъй като имат репродуктивни проблеми, трети – с цел да подобрят общото си здравословно положение.Едно от уменията, които им оказвам помощ да развият, е осъзнатото хранене. В практиката си открих, че доста хора елементарно научават какво е добре да ядат, само че не постоянно го вършат. Подават се на прочувствено или автоматизирано хранене, хранят се по табиет, от досада, от тревога или по друга причина, която не включва физичен апетит. Други сортират верните храни, само че хапват прекомерно бързо, неведнъж в придвижване, което също прави храненето непълноценно.

През новата година възнамерявам много неща, свързани с тази тематика – изявления, тренинги, лечебни групи. Надявам се да съумея да вдъхновя повече хора, да обикнат повече телата си, да осъзнаят че здравето им е персонален избор, да трансфорат храненето си в осъзнато гурме прекарване, да се любуват на храната си, постигайки в това време здрави и хармонични тела.

Планирам и нова книга, отдадена на интервала преди идването на бебето – забременяване и бременност, връзката сред храната и репродуктивното здраве, и по какъв начин да увеличим фертилността си посредством метода си на хранене.

Знае ли българката по какъв начин да се храни вярно?
Българката се интересува и научава от ден на ден. Но неведнъж го има увличането по фешън диети или магични хапчета, обещаващи бързи резултати.

Важно за всяка жена е да осъзнае, че същински и трайни резултати се реализират не посредством ограничавания и нехаресване на себе си, а посредством обич и грижа за тялото, посредством положителна мотивация и внимание към това какво, какъв брой и по какъв начин ядем всеки ден.

Ако приемем, че все от някъде би трябвало да се почне в посока смяна на питателните привички, кое би било първото, което би трябвало да създадем?
За мен първата стъпка е да стартираме да обръщаме внимание на храната си – да бъдем тук и в този момент, когато се храним. Винаги на първа консултация запитвам клиентите ми по какъв начин се хранят и неведнъж те се затрудняват да си спомнят какво са яли предходния ден. Задължително апелирам всички да си водят хранителен дневник и да записват в него всичко, което ядат най-малко 2 седмици. Така човек си дава сметка какъв брой пъти денем поставя в устата си всякакви неща, за които след това не помни или какъв брой доста рзлични храни смесва на едно хранене. Воденето на дневник има доста отрезвяващ и дисциплииращ резултат – човек стартира да се самонаблюдава и да подхожда много  по-внимателно към типа и количестовото храна в ежедневното си меню. Когато знаеш, че би трябвало да запишеш всяка изядена храна, се замисляш дали в действителност това нещо ти се хапва в тоиз миг, дали в действителност изпитваш апетит. Някои отслабват още до момента в който си водят дневник! Опитайте!

Какво от нашата традиция е положително и кое – не толкоз? Какво смяташ да вземем за пример за постите?
Постите са хубава традиция. Период на изчистване, през който можем да дадем отмора и отдих на тялото си, хапвайки по-малко и по-лека храна, тъй че силата, която нормално хабим за храносмилане, да се пренасочи към изчистване, излекуване и възобновяване. Често пъти обаче към постите се подхожда погрешно. Хората махат животинските артикули и ги заменят с доста въглехидрати – самун, паста и всевъзможни тестени произведения. Така се реализира противоположен резултат – освен че тялото не се почиства, само че и не рядко се натрупват спомагателни килограми.

Какви препоръки би ни дала за идните празници и навика ни да прекаляваме с храната в този интервал?
Изобилието на храна, която се изсипва върху празничните трапези неведнъж е мотив за невъздържание. Моят съвет е на всяко ястие да опитате не повече от 2-3 разнообразни блюда, да хапвате осъзнато всяка хапка – постепенно с приятност и възприятие на признателност, по тази причина че сте здрави, имате дом, семейство и обилие на трапезата. Когато човек се храни по този метод, няма заплаха да прекали с количеството!

Каквo е твоето благопожелание за Коледа?
Бих поискала на хората да осъзнаят, че здравето не е въпрос на шанс или инцидентен късмет, а избор, който вършим с метода си на хранене и метода си на мислене. Внимавайте по какъв начин се храните, допускайте повече положителни мисли в съзнанието си, вярвайте в фантазиите си и следвайте сърцата си. Така избирате здравето!

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР